Kremlin, tahıl koridoru anlaşmasının bugün itibarıyla yürürlükte olmayacağını resmen duyurdu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, şartlar kabul edilirse anlaşmaya dönüleceğini belirtti.

Kremlin'den tahıl anlaşması açıklaması: Bugünden itibaren geçerliliğini kaybetti
Fotoğraf: Depophotos

Kremlin'den, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Ukrayna'da mahsur kalan tahıl ürünlerinin dağıtılması amacıyla Karadeniz'de Türkiye'nin de girişimiyle oluşturulan Tahıl Koridoru Anlaşması bugün itibarıyla sona erdi.

Sputnik'in haberine göre, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tahıl anlaşmasının bugün itibarıyla geçerliliğini yitirdiğini belirtti ve Rusya’nın ancak şartlarından her birinin yerine getirilmesi halinde anlaşmaya döneceğini kaydetti. 

Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmediğini ifade eden Peskov, anlaşmanın uzatılmaması yönündeki kararın Kırım Köprüsü'ne düzenlenen saldırı ile bağlantılığı olmadığının altını çizerek, Putin'i bu anlaşmaya ilişkin tutumunu saldırıdan daha önce kamuoyyuyla paylaştığını belirtti.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği anlaşma, Rusya-Ukrayna çatışması nedeniyle bloke edilen Ukrayna tahılının güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlayarak küresel gıda krizini hafifletmeyi amaçlıyordu. Anlaşmanın süresi daha önce birkaç kez uzatılmıştı. Ancak, Rusya aylardır anlaşmanın uzatılması için gerekli koşulların yerine getirilmediği yönünde açıklamalar yapıyordu.

Geçtiğimiz günlerde tahıl koridoruyla ilgili açıklama yapan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, "Sayın Putin'i Ağustos ayı içerisinde Türkiye'de misafir etme hazırlığımız var. Karadeniz Tahıl Koridoru'nun uzatılması konusunda hemfikiriz" demişti.

Ağustos ayında Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye'ye gelip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.