İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatını verdiği Darıca Hükümet Konağı’nın ihale sürecinde sona gelindi. Giderek derinleşen ekonomik krizin gölgesinde gerçekleştirilen ihale 179 milyon TL’ye sonuçlandı.

Krize rağmen yüz milyonlarca liralık harcama: Konak sevdası

Mustafa BİLDİRCİN

Emeğiyle yaşayan yurttaşlar yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele ederken iktidarın fahiş harcamalarına hükümet konakları da eklendi. Toplam maliyeti 1 milyar TL’yi aşan 23 hükümet konağının inşa edildiği 2022 yılının ardından 2023 yılında da hükümet konakları için kesenin ağzı açıldı. İçişleri Bakanı ve AKP milletvekili adayı Süleyman Soylu’nun talimatıyla ihale süreci başlatılan Darıca Hükümet Konağı için harcanan para belli oldu.

Soylu, 2021 yılında yaptığı bir konuşmada, Kocaeli’nin Darıca ilçesine hükümet konağı yapılacağı yönünde, “müjde” verdi. 2022 yılının Şubat ayında ise Darıca Belediyesi’nin AKP’li Başkanı Muzaffer Bıyık, ‘‘Bakan Soylu’nun teklifi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile” Darıca Hükümet Konağı’nın yatırım programına alındığını duyurdu.

TEK TEKLİF

Yapım süreci yılan hikayesine dönen hükümet konağının ihalesi, Türkiye’de giderek derinleşen ekonomik krizin gölgesinde ve 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin 10’uncu gününde, 16 Şubat’ta düzenlendi. Kocaeli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı koordinesinde düzenlenen ihaleye Eksen Yapı ve Örtaş Mühendislik şirketleri teklif sundu. İhale komisyonu, Örtaş Mühendislik’in teklifini, “belgelerinde eksiklik olması” nedeniyle geçersiz saydı. İhale, 179 milyon 441 bin TL’lik teklifin sahibi Eksen Yapı isimli şirkete bırakıldı. 

ŞEHİR ŞEHİR 'İTİBAR' YAPILARI

Çoğunluğu Selçuklu mimarisine benzetilerek inşa edilen hükümet konakları için yüz milyonlarca liralık harcama gerçekleştirildi. En maliyetli hükümet konaklarından biri 127 milyon 270 bin TL maliyeti ile Antalya

Hükümet Konağı olurken maliyeti itibarıyla öne çıkan bazı hükümet konakları şöyle sıralandı:

• İzmir Tire Hükümet Konağı: 59 milyon 873 bin TL
• Trabzon Sürmene Hükümet Konağı: 47 milyon 280 bin TL
• Bingöl Solhan Hükümet Konağı: 34 milyon 422 bin TL
• Muş Varto Hükümet Konağı: 39 milyon 450 bin TL
• Siirt Şirvan Hükümet Konağı: 45 milyon 649 bin TL