Kürt sorununda muhatap tartışması

POLİTİKA SERVİSİ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorununun çözümünde Meclis’i (TBMM)adres gösteren açıklamasının ardından kullandığı “HDP meşru muhatap kabul edilebilir” sözü, siyasette yeni bir tartışmaya yol açtı.

Eski HDP Eş Genel Başkanlarından Sezai Temelli’nin çözümün adresi olarak İmralı Adası’nda tutuklu olan Abdullah Öcalan’ı göstermesi, tartışmaya farklı bir boyut kattı. Temelli’nin değerlendirmesi kurumsal bir açıklama olmamasına rağmen parti yetkililerinin daha önce benzer açıklamalar yaptığı biliniyor. Bu açıdan bakıldığında HDP cephesinde çok yeni bir şey yok.

Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmesi üzerine partiden ilk açıklama ise Sözcü Faik Öztrak’tan geldi. CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken, genel merkezde basın toplantısı düzenleyen Öztrak, “Bize göre çözümün adresi TBMM’dir. Meşru siyasi partiler bu soruna çözüm bulacaklardır. HDP de bunlardan birisidir” yanıtı vererek, Genel Başkan’ın yaklaşımına destek verdi. Seçimler yaklaştıkça benzer tartışmalar daha çok yaşanacak. Ama ilk etap HDP’nin parti olarak seçime ve yakın döneme ilişkin pozisyonunu deklare edeceği ve “tutum belgesi” açıklanacak olan toplantı olacak. Kulislere göre, açıklanacak tutum belgesinde HDP iki cepheye de yanıt vermeye çalışacak. Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun açıklamalarına ve Eş Başkan Mithat Sancar’ın kendini “ortada” ifade eden tutumun aksine Cumhur İttifakı’na büyük ölçüde kapıların kapanması bekleniyor. Bu pozisyon alışa rağmen Millet İttifak’ının da uyarılacağı ve daha açık bir temas beklentisi içinde olunması gerektiği yönünde düşünce beyan edilecek.


NEDEN ŞİMDİ TARTIŞILDI?

CHP Lideri’nin Kürt sorununa bakışı yeni değil. Yaklaşık 10 yıl önce başlayan çözüm sürecine dair de benzer bir yaklaşım sergilemiş ve Meclis’i adres göstermişti. CHP Lideri’nin benzer bir yaklaşımının bugün yoğun bir tartışmaya neden olmasının arkasında birden fazla neden olabilir.

Birincisi, HDP tutum belgesi açıklamadan önce diyalogdan ve Millet İttifakı ile devam etmek isteyen HDP’lilere destek anlamına gelebilir. Böylece CHP Lideri, Cumhur İttifakı’nın sürekli tekrar ettiği gibi HDP’yi terörle bir görmeyen meşru bir zeminde tanımlamış oldu.

İkincisi en geniş Kürt seçmenine sorunun çözümü konusunda elini taşın altına koyacağının mesajını vermiş oldu. Kılıçdaroğlu olası bir adaylık durumunda Kürt seçmenle belli oranda ortak dil tutturabileceğini de göstermiş oldu. Önümüzdeki ilk seçimde Kürt seçmenin kilit bir rol oynayacağı açık. Erdoğan’ın bölgede yeniden eski gücüne ulaşması çok zor. Batı’daki Kürt seçmeni kaybedeli çok oldu. Kılıçdaroğlu ülkenin her iki tarafında yaşayan Kürt seçmenin oyuna da talip olduğunu gösterdi. Erdoğan’ın hamlesi ise bekleniyor.