Kargo sektöründe ağır çalışma koşullarına rağmen verilen düşük zamlara karşı çalışanlar dalga dalga eyleme geçiyor. Geçen hafta Trendyol Express çalışanlarının eylemi ile başlayan sürecin ardından bugün de Yurtiçi Kargo ve Yemeksepeti Banabi çalışanları adil bir zam için eyleme geçti.

Kuryeler ayakta: Yemeksepeti ve Yurtiçi Kargo çalışanları da kontak kapattı

Türkiye’nin dört bir yanında emekçiler, sefalet ücretlerine ve kötü çalışma koşullarına karşı ses yükseltiyor. Trendyol Express çalışanlarının zam talebiyle ile başlayan direnişler dalga dalga yayılıyor. Bugün de Yemeksepeti ve Yurtiçi Kargo çalışanları adil bir zam talebiyle kontak kapattı.

Yemeksepeti Banabi’de çalışan kuryeler ve depo işçileri, zam, sendikalaşma ve prim hakları için kontak kapattı. Yarın saat 11.00'de genel merkez önünde eylemlerine devam edeceklerini kaydeden işçiler, "Herkes bu haklı mücadalemize sahip çıkmasına davet ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Tüm Taşıma İşçileri Sendikasına (TÜMTİS) üye olan ve sendikalaştıkları için iş kolları değiştirilen Banabi işçileri, buna rağmen iş kolu değişmeyen depolarda örgütlendiklerini ve şimdi patronun yetkiye itiraz ettiğini hatırlattı.

Twitter'da Türkiye’nin dört bir yanından Yemeksepeti Banabi işçilerinin kontak kapatıp konvoylar oluşturduğu görüntüler paylaşılıyor.

Kuryeler bugün, Yemeksepeti’nin İstanbul-Levent'teki genel merkezi önünde toplandı. Öte yandan Türkiye’nin farklı kentlerinde de kuryeler Yemeksepeti depoları önünde talepleri için eylemler gerçekleştirdi.

Yemeksepeti çalışanları, İstanbul-Levent'te yer alan şirket merkezi önünde direnişlerine"Emekçiler burada, yönetim nerede?" sloganlarıyla devam etti.

Emekçilerin Twitter hesabından, “Kontak kapatan yemeksepeti emekçileri sabaha kadar direniş alanında kalma kararı aldı. Bütün sınıf dostlarını Yemeksepeti önüne bekliyoruz. İhtiyaç listemiz: Battaniye, Termosla çay, Powerbank” açıklaması yapıldı.

İzmir’de Yemeksepeti Banabi’de çalışan kuryeler ve depo işçileri, sefalet ücretlerine ve kötü çalışma koşullarına karşı kontak kapatarak basın açıklaması yaptı. Örgütlü oldukları Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) ile birlikte Alsancak’ta bulunan Banabi Yemeksepeti binası önünde bir araya gelen işçiler sık sık, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Asgari değil insanca ücret” ve “İşveren zammını al başına çak” sloganları attı. Açıklamaya Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak da destek verdi.

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli, “TÜİK bağımsız bir kurum olmaktan çıktı, saraydan geleni açıklıyor. Bu rakamları asla kabul etmeyeceğiz. Emekçilerin yaşamını sürdürebilmeleri için en temel gereksinimi gıda ürünleridir. Ev kiraları, elektrik, doğal gaz faturaları bunları düşününce sefalet ücretini asla kabul etmeyeceğiz” dedi.

kuryeler-ayakta-yemeksepeti-ve-yurtici-kargo-calisanlari-da-kontak-kapatti-975304-1.

"BİZE VERİLEN MOTORLAR PAKET YOĞUNLUĞUNA DAYANIKLI DEĞİL"

Yemek Sepeti çalışanı Rıza Tek sorunlarını, "Yaptığımız iş çok riskli. Biz, 4 teker üzerinde gitmiyoruz, 2 teker üzerinde gidiyoruz. Biz, 50-60 kilometre hız yapan motorlar kullanıyoruz. Bize verilen motorların paket yoğunluğuna dayanıklı olmadığını defalarca yaşadık. İki yıl boyunca aldığım maaşta hiçbir değişlik fark etmedim. İlk girdiğimde de 6-7 bin TL civarında rakamlar alıyordum, bugün yine aynı rakamları alıyorum" dedi.

"ALDIĞIMIZ PARA YETMİYOR"

Bir başka Yemek Sepeti çalışanı ise "2021'de yetmeyen ücretler, enflasyonun üzerine gelmesiyle birlikte bizi daha da zorladı. Yetmiyor hiçbir şekilde. Dışarıdan 'Kurye yüksek fiyatlar alıyor' diyor ama durum göz önünde tutulmuyor" diye konuştu.

"ESNAF-KURYE KAZA YAPTIĞINDA DESTEK YOK"

Eray Gültekin isimli motokurye ise esnaf-kurye modelini eleştirdi. Gültekin, "Öngördükleri parada geçinmemiz sıfır. Esnaf-kurye modelini tasvip etmiyoruz. Esnaf-kurye kaza yaptığında bir ay, kolu, ayağı kırıldı, hiçbir yerden desteği yok. Ben, SGK'lı olduğumda ödemem sağlanıyor" dedi.

"İŞÇİLER 'BİZİ SENDİKALI İŞYERİNE KAVUŞTUR' DİYOR"

Nakliyat İş Sendikası Ankara Bölge Temsilcisi Bayram Karkın, basın açıklamasında şunları söyledi:

"Banabi işçileri 1,5 yıl önce sendikamıza üye olmuşlardı ancak Yemek Sepeti işvereni hileli bir şekilde bir gecede iş kolunu taşımacılıktan büro iş koluna dönüştürmüştü. Bugün Banabi işçileri işverenden bunu da istiyor. 'Hileli bir şekilde değiştirdiğin iş kolunu değiştir ve bizi sendikalı bir işyerine kavuştur' diyor. Bugün yaptığımız mücadele hukuki, demokratik, meşru bir mücadeledir. Durup dururken insanlar sokağa çıkmadılar. Gerçekten geçinemiyoruz. 4 bin 250 TL'ye insanlar ev kirasını ödeyemez noktada. Bu meşru eylemden dolayı bir üyemizin burnu kanarsa çok daha güçlü bir şekilde karşılarında Nakliyat-İş Sendikası'nı bulacaklardır."

"MOLA VERMEDEN PAKETE GİDİLEN BİR SİSTEM"

Motosikletli Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Çağdaş Yavuz, motokuryelerin az tehlikeli meslek sınıfına alınmasına tepki gösterdi. Yavuz, şunları söyledi:

"Bir Banabi kuryesi, sabah evden vedalaşarak çıkıyor, akşam eve dönüp dönmeyeceği belli değil. İşinde bir tuvalet temizliği ile karşılaşıyor. Temizlemezse tutanak yiyor. Asli görevi olmadığı halde tuvaleti temizliyor. Sonra bir dakika mola vermeden paketine gidiyor. Devamlı, mola vermeden pakete gidilen bir sistem. Bu arkadaşlar çok tehlikeli bir meslek icra ediyorlar.

Kaza yapıyor, rapor alıyor. Kaza yaptığı için işinden çıkartılıyor, görevi değiştiriliyor. Kuryeler canını sokakta bulmadı. Hakkını da söke söke alacağız. Gerekirse Türkiye çapında kontak kapatacağız. 24 saat hizmet veren depolar var. Bazılarının cebi dolacak diye benim kurye kardeşim arabanın altında ezilemez.

Bir kurye, nerede ne çukur var bilir ama sen bu arkadaşımı bilmediği bir lokasyonda çalışmaya zorlarsan orada çukura da düşer, kasise de girer, orada canı tehlikeye de girer. Ben o bölgeyi biliyorsam ben oraya düşmem. Benim çocuğum babasız kalmasın, eşim kocasız kalmasın, annem evlatsız kalmasın. Buradaki herkes bir annenin evladı."

"ELDİVENLERİMİZ BİLE VERİLMİYOR"

Kuryeler, basın açıklamasının ardından kendilerine iş kıyafetleri verilmemesine de tepki gösterdi. Bir kurye, montunu göstererek kendilerine ekipman verilmesini istedi ve "Kendi şartlarımızla aldığımız montlarla çalışıyoruz. Eldivenlerimiz bile verilmiyor. Kendi kazanamadığımız parayı bile götürüp kıyafetlere yatırıyoruz" dedi.

Bir başka kurye ise iş arkadaşının yırtılan ayakkabısını göstererek, "Bu adam böyle çalışıyor işte" diye konuştu.

YURTİÇİ KARGO ÇALIŞANLARINDAN EYLEM

Yurtiçi kargo çalışanları da yüzde 17 zamma ve sözleşme fesihlerine karşı Varyap Plaza Yurtiçi Kargo Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Yurtiçi Kargo Çalışanları'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda talepler şöyle sıralandı:

"Yurtiçi Kargo çalışanları olarak kamuoyuna duyurumuz:

Bu sabah 9.00'da %17 zamma ve sözleşme fesihlerine karşı haklarımızı almak için Varyap Plaza Yurtiçi Kargo Bölge Müdürlüğü önünde olacağız. Halkımızı bizimle dayanışmaya çağırıyoruz.

Yurtiçi Kargo çalışanları olarak iş ortağı adı altında hiçbir gelir elde edemeyen emekçileriz. Hiçbir güvencemiz yok ve sadece parça başı ücret alıyoruz. Parça sayılarımız da birçok şubede çok düşük. Şirket ise bize % 17 zammı reva gördü. Bu zam üzerine şirkete taleplerini dile getiren İstanbul Yasemin DDN Şubesi'nden 20 çalışma arkadaşımızın sözleşmesi fesh edildi.

Biz, bu sabah 09.00'da kontak kapatarak Varyap Plaza Yurtiçi Kargo Müdürlüğü önünde buluşacağız.

1. %40 zam yapılsın.

2. Dağıtılacak parça sayıları artırılsın.

3. Sözleşme fesihleri iptal edilsin, hiçbir çalışma arkadaşımızın sözleşmesi fesh edilmesin."

YURTİÇİ KARGO ÇALIŞANLARINDAN ŞİRKETİN AÇIKLAMASINA YANIT

Yurtiçi Kargo, çalışanlarının zamları için eylem yapmasının ardından açıklama yaptı.

Açıklamada, "Şirketimiz kargo dağıtım faaliyetlerinde yer alan sözleşmeli tedarikçilerine yıllık yüzde 46 zam yapmıştır. Ayrıca her zaman asgari ücretin üzerinde işe başlattığı saha personeline ise yan haklar hariç yüzde 40 zam yapmıştır” iddiasında bulunuldu.

Artan akaryakıt maliyetlerinden dolayı, Yurtiçi Kargo çatısı altında kargo dağıtım faaliyetinde yer alan, sözleşmeli statüde çalışan tedarikçilere 2022 yılında verilmesi gereken zammın erkene çekildiği savunulan açıklamada, 1 Aralık 2021 tarihinde ortalamada yüzde 25 zam verildiği söylendi.

Açıklamada, 2022 yılı başında artan maliyetler tekrar gözden geçirildiği ve 1 Şubat 2022 tarihi itibariyle ortalamada yüzde 21 daha ek zam verildiği söylenerek, şu ifadelere yer verildi:

"Son yapılan zam ile birlikte tedarikçilerimize yapılan yıllık zam oranı yüzde 46’ya çıkarılmıştır. Dolayısıyla sözleşmeli statüde kargo dağıtım faaliyetinde yer alan araçların aylık kazançları performanslarına göre asgari ücretin 2,5 ve 4 katı arasında değişmektedir. Birkaç tedarikçi tarafından '2022 yılında yüzde 17 zam yapıldı' şeklinde oluşturulmaya çalışılan algı, tamamen gerçekdışı ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir.

Tedarikçilerimizin dışında tüm saha çalışanlarını, yan haklar hariç her zaman asgari ücretin üzerinde işe başlatan, tüm saha personeline yüzde 40 zam yapan, ülkemizin en çok istihdam sağlayan şirketlerinden biri olan Yurtiçi Kargo, 20 bin personeliyle ve tedarikçileriyle büyümeye devam edecek ve 40 yıldır olduğu gibi her zaman onların yanında olmaya devam edecektir."

Yurtiçi Kargo çalışanları ise, sosyal medya hesaplarından şirketin açıklamasına itiraz etti. Açıklamaya verilen yanıtta, “Yalan söylüyorsunuz. Mayıs 2021’de sadece %5 zam yaptınız, 2021 zammını Aralık 2021’e ertelediniz. O zam 2022 zammı değil ve onu da paket yoğunluğu çok olan Aralık ayında değil Ocak ayında uygulamaya soktunuz. Asgari ücretin altında kazanıyoruz!” ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Geçen hafta maaşlarına yapılan yüzde 11'lik zammı protesto etmek için kontak kapatma eylemlerine başlayan Trendyol Express çalışanlarının eylemleri sonuç vermiş, maaşlara yüzde 39 zam yapılmıştı.

Bu eylemin ardından HepsiJet ve Scrotty çalışanları da adil bir zam talebiyle eyleme geçmişti.