Boğaziçi Üniversitesi’nden 12 öğrencinin kayyum rektör Prof. Dr. Melih Bulu’yu protesto eylemlerinde ‘LGBTİ+ flaması taşıdığı ya da yanında durduğu için’ yargılandığı davada savcı, ‘yasaya aykırı yürüyüş yaptıklarını’ iddia ederek öğrencilerin üç yıla kadar hapsini istedi. Davanın duruşması 22 Kasım Salı günü görülecek.

'LGBTİ+ bayrağı' davası: Boğaziçili öğrenciler hakkında hapis cezası istemi

Boğaziçi Üniversitesi’nde, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı ‘kayyum rektör’ Melih Bulu’ya karşı eylem yapan öğrencilerin ‘LGBTİ+ flaması taşıdığı ya da yanında durduğu için’ yargılandığı davada, ‘yasaya aykırı yürüyüş yaptıklarını’ iddiasıyla öğrencilerin üç yıla kadar hapsi istendi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin,1 Şubat’ta düzenlediği gösteride okulun kapısının girişine çıkıp LGBTİ+ bayrağı açtığı için N.D. isimli öğrenciye ve kendisine destek veren toplam 12 öğrenciye fakülteleri tarafından soruşturma başlatıldı.

Diken'den Canan Coşkun'un haberine göre; öğrencilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren sekiz öğrenci de Kuzey Kampüs girişinde polisle aralarında geçen tartışmanın ardından gözaltına alınmıştı. Öğrenciler bir gün sonra adliyeye götürülmüş, haklarında altı aydan üç yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanıp dava açılmıştı.

COVİD-19 SALGINI SEBEBİYLE 'YASAYA AYKIRI GÖSTERİ'

İstanbul 24’üncü Asliye Ceza Mahkemesi davaya 3 Haziran 2021’de bakmaya başladı. O günden bugüne kadar mahkemenin heyeti üç kez değişti. Mütalaayı açıklayan davanın üçüncü savcısı. Savcı Mehmet Genç’in hazırladığı mütalaada olay tarihinde öğrencilerin Melih Bulu’yu protesto etmek amacıyla üniversite çevresinde bir araya geldikleri belirtildi. Covid-19 salgını sebebiyle Beşiktaş ve Sarıyer kaymakamlıklarının gösteri ve yürüyüşleri yasakladığını hatırlatan savcı, öğrencilerin bu nedenle ‘yasaya aykırı gösteri’ yaptığını savundu.

Öğrencilerin kolluk güçleri tarafından dağılmaları yönünde ‘defalarca‘ uyarıldığını iddia eden savcı, tüm uyarılara rağmen dağılmadıklarını aktardı ve öğrencilerin Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32’inci maddesi uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi'nde gökkuşağı bayrağı taşıyan 4 öğrenci ile onların serbest bırakılmasını isteyen 8 öğrenci gözaltına alınmış, Boğaziçi Dayanışması öğrencilerin serbest bırakılmasını istemişti. Hakkında soruşturma başlatılan toplam 12 öğrenci mevcutlu şekilde 22 Kasım salı günü davaları görülecek.