Libya Askeri Başsavcılığı, 2011’de NATO destekli bir operasyonla devrilen ve öldürülen eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi‘nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin 24 Aralık’taki cumhurbaşkanlığı seçimleri için yaptığı adaylık başvurusu üzerine işlemlerin durdurulmasını talep etti.

Libya’da askeri yargı, Kaddafi ve Hafter’in adaylıklarının durdurulmasını istedi

NATO destekli bir operasyon ile 2011’de devrilen ve öldürülen eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi‘nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, Libya’da 24 Aralık’ta düzenlenmesi gereken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu.

Libya Yüksek Seçim Komisyonu Basın Müdürü Halid el-Menai, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin Sebha kentindeki Yüksek Seçim Komisyonu şubesine giderek başkanlık seçimlerine resmen adaylık başvurusunda bulunduğunu doğruladı.

Seçim merkezine bizzat giden Seyfülislam Kaddafi, 2011'de babasının rejiminin düşmesinden bu yana ilk kez ortaya çıktı.

Libya Askeri Başsavcılığı ise, Yüksek Seçim Komisyonu’ndan, Halife Hafter ve Seyfülislam Kaddafi’ye isnat edilen suçlar hakkında soruşturma tamamlanana kadar başkanlık seçimleriyle ilgili adaylık işlemlerinin durdurulmasını talep etti.

Başsavcılık’tan Yüksek Seçim Komisyonu’na gönderilen resmi yazıda, Halife Hafter ve Seyfülislam Kaddafi'ye isnat edilen çeşitli cinayet ve savaş suçlarına yer verildi. İsnat edilen suçlar için Hafter ve Seyfülislam Kaddafi hakkında yakalama kararı çıkarıldığı kaydedilen Başsavcılık yazısında, bu kişilerin 24 Aralık'ta yapılması planlanan başkanlık seçimlerine girmek için yaptıkları tüm adaylık işlemlerinin haklarındaki soruşturma tamamlanana kadar durdurulması istendi.

Libya'da bir mahkeme Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ve Kaddafi'ye yakın sekiz kişi hakkında 2011 yılındaki ayaklanmalar sırasında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle idam cezası vermişti. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de "savaş suçu" gerekçesiyle Seyfülislam Kaddafi hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Seyfülislam Kaddafi ise New York Times ile mülakatında "Libyalıların çoğunun kendisini lider olarak görmeyi istemesi durumunda hukuki sorunların giderileceği" konusunda iyimser olduğunu ifade etmişti.

Kasım 2011'de yakalanan ve ülkenin batısındaki Zintan'da Ebu Bekir el-Sıddık örgütünün elinde tutulan Seyfülislam Kaddafi 2017'de serbest bırakılmıştı. New York Times ile söyleşisine kadar Kaddafi'nin hayatta olup olunmadığı bilinmiyordu.

Kaynak: AA, DW Türkçe