İzmir’de sivili toplum kuruluşlarının Lozan Anlaşmasının 97. Yıldönümü dolasıyla Atatürk Anıtları’na çelenk bırakarak yapmak istediği anma programı, Valilik tarafından “kargaşa nedeni” sayılarak yasaklandı

Lozan Anlaşması anması “kargaşa nedeni” sayıldı

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de sivili toplum kuruluşları, Lozan Anlaşmasının 97. Yıldönümü dolasıyla İzmir’de merkez ve ilçelerde etkinlik düzenlemek için Valiliğe başvurdu. Valilik merkez ve ilçelerde tüm etkinliklerin yasaklandığını duyurdu. Gerekçe olarak ise, “Etkinlik yapılması halinde, toplumsal ayrışma ve kargaşaya neden olabileceği değerlendirildiğinden; kamu düzeni güvenliği sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması, yaşanabilecek her türlü olumsuz bir durumun önüne geçilmesi için” ifadeleri kullanıldı.

lozan-anlasmasi-anmasi-kargasa-nedeni-sayildi-760441-1.

Duruma tepki gösteren CHP İzmir Milletvekilli Kamil Okyay Sındır, “Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Lozan fatihi İsmet İnönü ve vatan uğruna canını vermiş tüm şehitlerimize büyük bir saygısızlık” dedi. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Yönetim Kurulu üyesi ve İzmir Şubeleri Sorumlusu Ahmet Tutan ise, “Bu ülkenin nereye gittiğinin en sağlıklı göstergesidir. Geçmişte 12 Martta sol ezildi. Sonra Atatürkçülere karşı büyük kıyımlar yapıdı. Sonra FETÖ benzeri örgütler çıktı. Şimdi yine bu benzer örgütler yine çıkacak. Ama biz bu yasakları tanımıyoruz. Atatürk’e çelenk bırakmamız engellenirse yarın İstiklal Marşı’mızda engellenir. Bunun için yasakları tanımıyoruz” diye konuştu.

ADD YASAĞI DİNLEMEDİ

lozan-anlasmasi-anmasi-kargasa-nedeni-sayildi-760497-1.

Yasaklamanın ardından Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) İzmir Şubesi, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’nda anma programı düzenlendi. Anmada polis konuşma yapılmasına izin vermezken, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Anıta karanfil bırakıldı.