Soma’da yıllardır haklarını alamadıkları için eyleme geçen maden işçilerinin direnişi sürüyor. Ankara’ya gitmek üzere Uşak’a doğru harekete geçmeyi planlayan işçiler, "Bir sonuç alınmadan geriye dönmeyeceğiz" diyor.

Maden işçileri kararlı: Sonuç alınmadan Soma’ya dönülmeyecek

AYCAN KARADAĞ

Manisa Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamının ardından tazminatları ödenmeden işten atılan, tazminat ve emeklilik haklarını alamayan madencilerin Ankara’ya başlattığı yürüyüş 9’uncu gününde engelleniyor. İşçiler ise direnişini sürdürmekte kararlı. Tüm engellemelere ve gözaltılara rağmen Salihli’ye ulaşan işçiler, Ankara’ya gitmek üzere Uşak’a doğru harekete geçmeyi planlıyor.

Bağımsız Maden İş örgütlenme uzmanı Kamil Kartal, kararlı olduklarını vurgulayarak, “Yürüyüşümüzü ilk önce mezarlıkta engellemeye çalıştılar, ama biz ne olursa olsun sorunlar çözülene kadar direnişe devam ettik. Salihli'de önce tomalarla su sıktılar, sonra da hukuk dışı bir uygulama ile jandarmalar tarafından gözaltına alındık. Soma katliamından önce de bu tazminat sorunu vardı, katliamla birlikte hak gaspları daha da arttı. Buradaki madenci arkadaşlarımız haklarını istiyor. Tazminatları, hak kayıplarını istiyorlar. Yıllardır bunun mücadelesi veriliyor. Kararlılığımız haklılığımızdan geliyor. Yaşadığımız bu süreçte geriye dönülürse bir daha bu hakların gündeme getirilmesi mümkün olmayacak. Bir sonuç alınmadan geriye dönmeyeceğiz. Emekçiler bunu istiyor. Mücadelemiz sonuna kadar devam edeceğiz. Sonuç alınmadan Soma’ya dönülmeyecek “ diye konuştu.

Maden işçisi Yunis Ağman ise, “Benim Uyar Maden’de emeğim var. Yıllarca çalıştım. Şimdi hakkım olanı istiyorum. Ve bunu yasal yollarla istiyorum. Bu suç mu? Yıllardır çile çekiyoruz. Yeter… Benim 3 çocuğum var. Ben onların geleceği için mücadele ediyorum. Eşlerimiz de Manisa’da direniyorlar. Bu bize reva mı? Biz mücadelemizi sonuna kadar götüreceğiz. Şu an Manisa Salihli’deyiz. Buradaki halk bizi çok güzel karşıladı. Tüm halka teşekkür ediyorum. Yolumuz Ankara. Ne olursa olsun bu yolu yürüyeceğiz ve hakkımızı alacağız. Ben şu an çalıştığım madenden izin alarak geldim. Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

DEVLETİMİZ İŞÇİYİ DEĞİL, PATRONU KORUYOR

Maden işçisi Adem Dadak da, “Uyar Madencilik mağdurlarıyız. Bir şekilde işten çıkartıldık ve tazminatlarımızı alamadık. Yazık, günah. Haklarımızı aramaya çalışıyoruz ve devlet buna engel oluyor. Dünyada böyle bir şey görülmemiştir. Devlet işçisini korumak zorundadır. Ama bizim devletimiz işçiyi değil, patronu koruyor. Hakkımız vermediği için ceza alması gerekiyor şirketin. Ama devlet bizi gözaltına alıyor yürüdüğümüz için. Bizi tehdit ediyorlar. Artık yeter. Biz kararlıyız. Ölmek var, dönmek yok. Hakkımızı almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Yolda olmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.