Soma’dan Ankara’ya yürümelerine izin verilmeyen madenciler, polisin önlerini kestiği yerde direnişe geçti. İşçiler, bugün Ankara’da TKİ yetkilileriyle görüşecek.

Madenci direniyor

EMEK SERVİSİ

Soma’da 8 yıldır ödenmeyen tazminatları için Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın öncülüğünde Ankara’ya yürüyüş başlatan Uyar Madencilik işçileri, yürümelerine izin verilmemesi üzerine mezarlıkta direnişe geçti. Soma Katliamı’nda hayatını kaybeden 301 işçinin mezarlığında gece gündüz bekleyişlerini sürdüren işçiler, “Ya tazminatımızı verin ya yolu açın. Kararlıyız, geri adım atmayacağız” diyor.

Soma’da madencilerin yürüyüşü, önceki gün Manisa Valiliği’nin eylem ve etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek engellenmişti. İşçiler ve Bağımsız Maden-İş temsilcilerinden oluşan 4 kişilik bir heyet davet üzerine Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ile görüştü. Gece geç saatlerde sona eren görüşmede, sorunun çözümü için işçilerin Enerji Bakanlığı’yla diyalog talebinde bulunduğu, Vali Karadeniz’in de bakanlıktan randevu alma sözü verdiği öğrenildi. Bir sonuç almadan evlerine dönmeyeceklerini belirten işçiler, geceyi mezarlıkta geçirdi.

Mezarlıktaki bekleyiş dün de devam etti. Bağımsız Maden-İş’ten yapılan açıklamada, “Ankara yürüyüşümüzün 2’nci günündeyiz, direniş alanına çevirdiğimiz Soma mezarlıkta sabah kahvaltımızı yaptık. Yolumuzun kesildiği yerden ayrılmıyoruz, tüm işçi ve işçi dostlarını desteğe, yanımıza bekliyoruz” dendi.

ERMENEKLİ İŞÇİLERDEN SUÇ DUYURUSU

Ermenek’te de madencilerin aylardır gasp edilen ücret ve tazminat hakları için 45 gün önce başlattığı direniş sürüyor. İşçiler dün eşleri ve çocuklarıyla Ankara’ya doğru yürüyüşe geçmiş, jandarmanın sert müdahalesiyle karşılaşmıştı. Biber gazı ve plastik mermiyle yapılan müdahalede bir madenci bayılarak hastaneye kaldırılmış, yaralanan işçiler olmuştu. Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin’in boynu sıkılmıştı. İşçiler, dün bu müdahaleyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu. Direniş alanında bir açıklama yapan işçiler, “Bakanlıkla yapılacak görüşmelerde olumlu bir gelişme olmazsa kararımız net, Ankara’ya yürüyeceğiz!” dedi.

SENDİKALAR MADENCİNİN YANINDA

Ermenek ve Soma’dan gasp edilen hakları için Ankara’ya yürümek isteyen ancak engellenen madencilere, hem yurt içi hem de yurt dışındaki sendikalardan destek geldi. Nakliyat-İş Sendikası Ermenek’teki işçileri direniş alanlarında ziyaret etti. Sendikadan yapılan açıklamada, “Maden işçileri bu haklı ve meşru mücadelelerinde yalnız değildir. Sendikamız sınıf dayanışması gereği Bağımsız Maden-İş ve üyeleri ile dayanışma içerisindedir” dendi. Birleşik Metal-İş de, işçilere yönelik sert müdahaleye tepki göstererek “İktidarın işçilere zorbalığı her alanda sürüyor. Sessiz kalmayacağız” açıklaması yaptı. İnşaat-İş, yıllardır gasp edilen alın terleri için mücadele eden işçilerle dayanışma içinde olduğunu duyurdu.

ZAFERE KADAR!

Yunanistan’ın sınıf örgütü PAME’den (Tüm İşçilerin Militan Cephesi) de işçilere destek geldi. PAME’den yapılan açıklamada, “Soma ve Ermenek madencilerinin haklı olan mücadelesiyle dayanışmamızı ifade ediyor ve Türk hükümetinin işçilere uyguladığı şiddet ve baskıyı kınıyoruz. Değerli işçi kardeşler, uzun Ankara yolculuğunuzda sizinle beraberiz ve yanınızdayız, zafere kadar!” ifadeleri kullanıldı.

***


MADENCİLER ANKARA'YA GİDİYOR

Soma ve Ermenek’te direnişlerini sürdüren madenciler ile sendika temsilcilerinden oluşan bir heyet, bugün Ankara’ya giderek Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüşecek. Görüşme, saat 17.00’de gerçekleşecek. İşçiler, “Görüşmeden olumsuz sonuç çıkarsa Ankara’ya yürüyeceğiz. Bu son sözümüz” diyor.