Ankara dönüşü geçirdikleri kazada yaşamlarını yitiren Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve işçi önderi Ali Faik İnter için Soma'da bulunan sendika binası önünde tören düzenlendi.

Madenciler, Tahir Çetin ve Ali Faik İnter'i uğurladı: "Bu yaşanan iş cinayetidir"

Berkay SAĞOL

Somalı maden işçilerinin haklarını talep etmek için gittikleri Ankara'dan dönüş yolunda geçirdikleri trafik kazasında yaşamını yitiren Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve işçi önderi Ali Faik İnter için Soma'da bulunan Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Merkezi önünde tören düzenlendi. Ali Faik İnter Soma'da, Tahir Çetin ise Kınık'ta toprağa verildi.

Anmaya CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Kamil Okyay Sındır, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm ile SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer da katıldı.

Madencilerin arkadaşlarından olan Çetin Erkalkan, "İşçi sınıfı değerli iki kardeşini kaybetti. İşçi sınıfı 1980'den sonra ilk defa mecliste yasa yaptırılmasını sağladı. Bunda Tahir Çetin ve Ali Faik'in çabası çok büyük. Yeri geldi taşta yattık. Yeri geldi, karın, yağmurun altında kaldık. Ama hiç pes etmedik. Bu yaşanan iş cinayetidir. Keşke bugün başka bir şey için buluşmuş olsaydık" dedi.

Erdoğan Çapaklı ise, şunları söyledi: "Bugün emekçinin en zor ve en duygusal anını yaşıyoruz. Burada Tahir başkanı anlatacak hiçbir sözün tarifi yok. Biz onunla taşta yattık, aç kaldık ama hep mücadele ettik. Onlar ölmedi, onlar bizim emekçi şehitlerimiz ve hep mücadelemizde yaşayacaklar."

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, anmada şunları söyledi: "Bu bir kaza değil, işçilerin hakkını gaspeden kan emici sermayenin, buna izin veren iktidarın cinayetidir. Soma işçilerin ve adaletin katledildiği yer. Üzgünüz.Öfkeliyiz."

madenciler-tahir-cetin-ve-ali-faik-inter-i-ugurluyor-bu-yasanan-is-cinayetidir-897421-1.

'BU YAŞANAN KAZA DEĞİL'

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de, "Konuşmanın en zor olduğu günlerden birindeyiz. Biz Kırkağaç'ta, Kınık'ta , Soma'da kalabalık cenazeler yapıyoruz. Ali Faik dünkü cenazedeki kalabalıkla yürüseydi o cenaze olmayacaktı. O zaman ezilmeyiz, o zaman üzülmeyiz. Bizim emek mücadelesini büyütüp, onların sesine ses olmamız lazımdı. Tahir'lere ve Ali Faik'lere kalabalık cenaze yapmak marifet değil. Yas tutmamak için mücadelede destek vermek gerekir. Bütün emekçilerin tarafı belli ve tarafınızda sesini yükseltmeli. Tahir başkan ve Ali Faik mücadelen dönmedi ama bu acımasız sistem ve rejim yüzünden öldü. Bu yaşanan kaza değil. Bu kazadaki her ihmalin sorumlusu sistem ve bu sisteme isyan etmeyenlerdir. Cenazeye gelmek istemeyen hak arama mücadelesine katkı versin" diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, "İktidar ve patronlar ülkeyi işçi cehennemine çevirdiler. Ekmeğine kazanmak için evinden çıkan insanlar hayatını kaybediyor. İşçilerin bütün hakları gasp ediliyor. Kazanılmış haklarını almak için dövüşmek ve ölmek zorunda kalıyorlar. İşçiler alacakları için ağır bedeller ödüyor.Yan yana gelmek zorundayız. Bunu ancak böyle çözebiliriz" dedi.

madenciler-tahir-cetin-ve-ali-faik-inter-i-ugurluyor-bu-yasanan-is-cinayetidir-897428-1.

'PATRONDAN HESAP SORAMADILAR'

Sendikacı Kamil Kartal ise, "Biz bundan aylar önce Salihli'de sözümüzü söylemiş ve tüm Türkiye'ye ilan etmiştik. Bu sözümüzün arkasından bize namus ve şeref sözleri verilmesinin ardından Soma'ya döndük ama sözlerinde durmadılar. Dün bize namus ve şeref sözü verenler hiç.değilse bu vefat eden arkadaşlarımızın hürmetine bu zulmü bitirsinler. Sözlerinin arkasında durmuyorlarsa gerçekten şerefsizdir, gerçekten katildir. Bu devlet bir patrondan hesap sormadı, hesap sormak istemedi. Madencileri ölüme terk ediyor. Buna karşı daha fazla dirençle, bu siyasal iktidarı tarihin çöplüğüne göndererek hesap soracağız" ifadelerini kullandı.

Tahir Çetin'in Kınık'taki cemevinde öğle saatlerinde düzenlenecek törenin ardından Arpaseki Köyündeki mezarlıkta toprağa verileceği öğrenildi.

KINIK CEMEVİ’NDE TÖREN

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin için Kınık Cemevi’nde tören düzenlendi. Tahir Çetin'in annesi burada oğlunun tabutuna sarılarak feryat etti.

Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu da Kınık Cemevi'nde yaptığı konuşmada, "Tahir ve Ali Faik bu adları unutmayın. Yıllarca ezildik. Mücadele ettik. Kazandık kaybettik. Kazandık tehdit edildik. Patronların devleti sana lanet olsun. Tahir benim canım, kanım. Ali Faik 26 yaşında kardeşimiz. Ne istedik sizden. Sadaka değil sadece hak istedik. Kopan parmağın, olmayan bacağın, görmeyen gözlerin hakkını istedik. Yeter artık yeter" dedi.

madenciler-tahir-cetin-ve-ali-faik-inter-i-ugurluyor-bu-yasanan-is-cinayetidir-897460-1.

TAHİR ÇETİN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Kınık’ın Arpaseki Mezarlığı’nda yüzlerce kişi Tahir Çetin'i son yolculuğuna uğurladı.

madenciler-tahir-cetin-ve-ali-faik-inter-i-ugurluyor-bu-yasanan-is-cinayetidir-897461-1.