Ankara’ya yürümek isteyen Ermenekli maden işçilerinin önü jandarma barikatıyla kesildi. İşçiler “Jandarmayı hak yiyenlerin karşısına koyun” dedi. Yurttaşlardan madencilere yoğun destek geldi.

Madencilerin yolunu açın!

Rıfat KIRCI

Karaman Ermenek’te bir yılı aşkın süredir maaşlarını ve tazminatlarını alamadıkları için 57 gündür direnen işçilerin taleplerinin karşılanması için gerçekleştirmek istediği Ankara yürüyüşü jandarma tarafından engellendi. Madenciler engellemeye tepki göstererek “Biz anayasal hakkımızı kullanmak istiyoruz ancak bizim önümüzü kesiyorlar. Önce suç işleyen patronların önüne dikilsinler” dedi.

57 gündür direnen Ermenekli madencilerin taleplerinin karşılanması için verdikleri süre dün sona erdi.

Güneyyurt Meydanı’nda gece gündüz gerçekleştirdikleri oturma eylemi yapan madenciler Ankara’ya yürüyüşe geçmek istedikleri sırada önleri jandarma tarafından kesildi. Madencilere bölge halkı dışında çevre köylerden gelen yurttaşlar ve esnaf da destek verdi. Madenciler Ankara yürüyüşünde kararlı olduklarını yol açılana kadar direnişlerine jandarma barikatı önünde devam edeceklerini söyledi.

Direniş barikat önünde devam edecek

Ermekli maden işçilerinden Abdullah Büber, kendilerine desteğe gelen yurttaşlarla birlikte sayılarının bini bulduğunu aktararak şöyle konuştu: “Anayasal hakkımızı kullanmak istediğimiz için önümüz jandarma tarafından kesildi. Halkımız komple arkamızda onun için müdahale de edemiyorlar. Jandarmayla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Şu an Karaman Mutlu yolunu kestiler. Kendileri barikatla kestiler, bizim kestiğimizi iddia ediyorlar. Anayasal hakkımızı kullanmak istiyoruz ancak anayasayı ihlal ettiğimizi söylüyorlar. ‘Madem anayasayı ihlal ettiğimizi belirtiyorsunuz, gözaltına alın bizi’ diyoruz onu da yapmıyorlar. Biz jandarmayla karşı karşıya gelmeyeceğiz ancak sözle ısrarcı olacağız. Bu yol açılana kadar barikatın önünde direnişimiz devam edecek.”

Haklılığımızı mahkemelerde ispatladık

Sorunların çözüleceği sözlerinin sıkça verildiğini ancak artık bu sözlere inanmadıklarını aktaran Barış Karagöz ise “Biz ücretlerimizi istiyoruz, iş sağlığı ve güvenliği sağlansın ve istihdam olsun istiyoruz” dedi. Karagöz son olarak şunları söyledi: “Biz haklılığımızı mahkemelerde ispat ettik. Yine de ücretlerimizi alamadık. Ankara’ya yürümek istiyoruz ancak önümüze jandarma koyuyorlar. Bizim yanımızda halk da var. Herkes destek veriyor bize, haklısın diyorlar, yanımızda duruyorlar. Jandarmayı bizim hakkımızı vermeyenlerin karşısına koysunlar.”