Mahkûmlar aylarca aşı bekledi

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Hükümlü ve Tutuklu Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Tarsus ve Bünyan cezaevlerinde gerçekleştirdiği incelemelerin ardından kaleme alınan raporda mahkûmların aşı taleplerinin aylarca gecikmeli olarak karşılandığı aktarıldı. Raporu görüşmek üzere toplanan komisyonda konuşan HDP’li Fatma Kurtulan, hazırladığı muhalefet şerhinde, mahkûmların aşı taleplerinin gecikmeli karşılandığını, TRT 2 kanalını izlemelerinin bile engellendiğini vurguladı. Kurtulan, Tarsus Cezaevi’nde infaz erteleme ya da iyileştirme görevi bulunan İdare ve Gözlem Kurulu’nun, bazı mahkûmlara, “Tahliye olursan HDP’ye gidecek misin, orada görev alacak mısın?” diye sorduğunu ifade etti.


Tarsus ve Bünyan Cezaevi’nde mahkûmlarla yapılan görüşmeler sonucu kaleme alınan rapora göre, tutuklandıktan sonra bazı mahkûmlar, çıplak aramayı kabul etmedikleri için cezaevine girişte darp edildi. İki cezaevinde de yemeklerin kötü durumda olduğunu vurgulayan mahkûmlar, 11 TL’lik günlük bedellerle hazırlanan yemeklerin çoğunlukla “çöpe gittiğini” söyledi. Salgın hastalığa karşı aşı olmak isteyen mahkûmların taleplerinin aylarca karşılanmadığı da ifade edilen raporda ayrıca, kelepçeli muayene dayatmasına maruz kalan mahkûmların bu uygulamayı kabul etmediği için tedavi olamadıkları da bildirildi.

HDP’li Fatma Kurtulan da benzer sorunların tüm cezaevlerinde yaşandığına dikkat çekerek iki cezaevi özelinde acil çözüm bekleyen sorunlar olduğunu kaydetti. Kurtulan, şerhte şu tespitlere yer verdi: Mahpusların bir kısmı zoraki tıraş edildiklerini, bir mahpus kolu kırık olduğu halde kelepçe ile beş saat süngerli odada bekletildiğini, bir başka mahpus sekiz ay önce gece 12.00’de koğuştan alınıp, işkence yapıldığını, kulağından kan geldiğini aktarmıştır.