Sağlık Bakanı Koca, Hatay sahra hastanesinde genel durum değerlendirmesi toplantısında açıklamalarda bulundu. Deprem bölgesindeki musluk suyunun içilmemesi için uyarıda bulunan Koca, "Bir süre daha bu suları kullanmamanızı istiyoruz. Musluk suyunu ne zaman içebileceğimizi Hatay Valiliği duyuracak" dedi.

Maraş merkezli depremler | Koca'dan 'musluk suyu' uyarısı: Bir süre daha kullanmayın
Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde oluşturulan sahra hastanesinde basın açıklamasında bulundu. Burada yaptığı konuşamada, kentte musluk suyu içilmemesi çağrııs yapan Koca, "Musluk suyunu ne zaman içebileceğimizi Hatay Valiliği duyuracak. O zamana kadar musluk suyu şebeke suyu temizlik için kullanılabilecek. Musluk suyunu asla içme suyu olarak kullanmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hatay'da, 20 Şubat2ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin konuşan Koca, 6 kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı. Koca, "4'ü olay yerinde 2'si hastanede hayatını kaybetti. 562 kişi ise yaralandı" dedi. Hasar alan hastanelere ilişkin de konuşan Koca, "Reyhanlı, İskenderun B Bloğu, Kırıkhan Devlet Hastaneleri yapılan taramada hafif hasarlı ve kullanılabilir durumdadır" şeklinde konuştu. Koca ayrıca Adana Çukurova Üniversite Balcalı Üniversitesi'nde de orta düzeyli hasar tespit edildiğini bildirdi.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle

"Depremin yol açtığı sonuçları apaçık bildiğimiz, acılarımızın taze olduğu bir zamanda yaşadık. Hatay ve ilçelerinde yaşanan yeni depremler olaydan ilk günkü depremlerin şiddetindeki depremlermiş gibi etkilendik. O an nerede olduğunu bilmediğimiz yakınlarımız ve tanıdıklarımız var. Hatay'a tekrar geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum. Başımız sağ olsun.

Hatay'da depremin ilk günündün itibaren neredeyse yapıların hepsi boştu. Hatay'da 4'ü olay yerinde 2'si hastanede hayatını kaybetti. 562 kişi ise yaralandı.

Unutulmamalı ki iyi niyetlerine rağmen haber kaynakları her zaman sağlıklı olmayabiliyor, haberin dayanağı sağduyu testinden geçmemiş bir kaygı olabiliyor. Hatay'da yaşanan depremler nedeniyle gündeme getirilen sağlık kurumlarımız hakkındaki bilgileri dile getirmek istiyorum. Reyhanlı, İskenderun B Bloğu, Kırıkhan Devlet Hastaneleri yapılan taramada hafif hasarlı ve kullanılabilir durumdadır. Buna rağmen tahliye edilmiştir.

"YOĞUN BAKIM HASTALARI TAHLİYE EDİLDİ"

Tedavisi süren bazı yoğun bakım hastalarımız Ankara, Adana ve Dörtyol hastanelerine tahliye edilmiştir.

Bu hastanelerimiz yakında tam kapasite ile hizmet verecektir. Oluşan hassasiyetleri yine de anlıyorum. Fakat yine de unutulmamalıdır ki yayılan haberler özveriyle çalışan sağlık çalışanlarımızı da endişeye sevk ediyor. Çok dikkatli olmamız gerekmez mi? Zaman demek can demekti. Bahsi geçen konuda ayrı bir başlık açıyorum. Adana Çukurova Üniversite Balcalı Üniversitesi'nde orta düzeyli hasar tespit edilmiştir. Vakit kaybetmeden hastaları diğer hastanelere gönderdik.

Çok insani olan sorumluluğu, halkımızın güvenini örseleyen kişiden de bekliyoruz. Bugün halkı üzen yarın buna üzülür. Zaman sağlık sistemini sarsma zamanı değil. Biçme ve temizlik için kullanılan suları hastalığa yol açıp açmaması bakımından gözetiyoruz. Bir süre daha bu suları kullanmamanızı istiyoruz. Musluk suyunu ne zaman içebileceğimizi Hatay Valiliği duyuracak. O zamana kadar musluk suyu şebeke suyu temizlik için kullanılabilecek. Musluk suyunu asla içme suyu olarak kullanmıyoruz."