MASAK, 1,5 ay içinde SBK Holding hakkında iki farklı rapor hazırlamış
Suç örgütü lideri Sedat Peker’in 9. videosunda gündeme getirdiği Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı, SBK Holding ile ilgili iki farklı MASAK raporunun hazırlandığını söyledi. Avukat, "5 Kasım 2020'de MASAK'ın savcılığa gönderdiği raporda, suç işlendiğine dair bulgu olmadığı belirtildi. Hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı. MASAK'ın 28 Aralık 2020 tarihinde savcılığa gönderdiği ikinci raporda ise suç unsuruna rastlandığı belirtildi. 1,5 ay içinde ne değiştiğini anlamış değiliz" dedi.
İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, Sezgin Baran Korkmaz ve 8 sanık hakkında, “kara para aklama” suçlamasıyla, dava açıldı. Hakkında, suç gelirlerini aklama iddiasıyla dava açılan Korkmaz'ın 5 yıla kadar hapsi istendi.
Tutuklu sanığın kalmadığı dava ile ilgili olarak avukatlar, holdingin yapısı hakkında da mahkemeye bilgi verecek. Holding avukatları, SBK Holding'in ödenmiş sermayesinin 500 milyon TL olduğunu, o günkü kura göre sermayenin 174 milyon dolar ettiğini kaydetti. SBK Holding'in bugünkü piyasa değerinin iştirakleriyle 500 milyon dolar olduğunu kaydeden avukatlar, aklamaya konu olan MASAK raporundaki rakamın 49 milyon doları bulduğu belirtilerek, buna göre öncü suçun oluşmadığını savunuyor.
Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, Korkmaz'ın 5 Aralık 2020'de yurt dışına THY ile çıktığını kaydeden avukatı, şunları söyledi: “5 Kasım 2020'de MASAK'ın savcılığa gönderdiği raporda, suç işlendiğine dair bulgu olmadığı belirtildi. Hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı. MASAK'ın 28 Aralık 2020 tarihinde savcılığa gönderdiği ikinci raporda ise suç unsuruna rastlandığı belirtildi. 1,5 ay içinde ne değiştiğini anlamış değiliz. Holdingde 4 bin 700 kişi çalışıyor. Pandemi döneminde de vergiden düşülmeden 71 milyon liralık yardımda bulunuldu.”
"ABD TARAFINDAN ARAMA KARARI YOK"
Korkmaz'ın avukatı “ABD tarafından, Sezgin Bey hakkında arama kararı da, mallarına el koyma kararı da yok. Bu, birileri tarafından manipüle ediliyor. ABD'nin aradığı bir kişinin İsviçre'de iş yapması mümkün değildir. Medya üzerinden operasyon yapılıyor” dedi.
Korkmaz'ın, Peker'in “İçişleri Bakanı tarafından makamına çağrıldığı, 45 milyon dolarla ilgili konuşmalar yapıldığı” iddiasıyla ilgili olarak konuşmak istemediği öğrenildi.
SEZGİN BARAN KORKMAZ HAKKINDA
Risk sermayesi şirketi SBK Holding’in kurucu CEO’su. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, uluslararası kara para aklama suçlamasıyla aranan Korkmaz’ın Türkiye’deki şirketlerine ve tüm mal varlığına mahkeme tarafından el konuldu.
ABD’nin Utah Eyaleti’nde vergide sahtecilik yapmaktan ceza almış bir şirketle de ilişkisi mevcut. Operasyondan kısa süre önce yurt dışına çıkış yasağı kaldırılan ve yurt dışına gitti. 6 Kasım’da, Yargıtay’a 27 Kasım’da üye seçilen İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan henüz görevindeyken, Korkmaz’ın malvarlıklarına el koyma kararı, İstanbul Başsavcılığı tarafından resen kaldırıldı. İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği de başsavcılığın başvurusu üzerine, 17 Kasım’da, Korkmaz hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını kaldırdı. Korkmaz, bu şekilde yurt dışına gitti.
Sedat Peker, yayınladığı son videoda Sezgin Baran Korkmaz’ın oteline ve 45 milyon dolarına İçişleri Bakanlığı üzerinden “çöküldüğünü” iddia etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Korkmaz’a “Senin hakkında tahkikat yapıldı, yurt dışına çık. Yukarının haberi var, bu parayı da sil, sorun çıkacak” dediğini öne sürdü.