Meksika’da polis ve müfettişleri taşıyan konvoy, uyuşturucu kartelleri tarafından pusuya düşürüldü. Saldırıda 13 polis hayatını kaybederken, Meksiko eyaleti güvenlik sekreteri, “Bu Meksika devletine bir hakarettir. Tam güçle ve yasanın da desteğiyle saldırılara karşılık vereceğiz” dedi.

Meksika’da uyuşturucu kartelleri polis konvoyuna saldırdı: 13 ölü

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Meksika'da polis ve müfettişleri taşıyan konvoy, perşembe akşamı, Meksiko City kırsalından güney batısına doğru hareket ederken, uyuşturucu kartelleri tarafından pusuya düşürüldü. Saldırılarda 5 eyalet polisi ve 8 soruşturma polisinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Meksika eyaleti güvenlik sekreteri Rodrigo Martínez-Celis'in saldırıdan sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Bu Meksika devletine bir hakarettir. Tam güçle ve yasanın da desteğiyle karşılık vereceğiz" dedi. Celis, eyalet başsavcılığı ve memurların “suç gruplarıyla mücadele etmek için” bölgeyi dolaştığını söyledi.

Başkenti üç taraftan çevreleyen ve 15 milyondan fazla nüfusa ev sahipliği yapan Meksika eyaleti, uyuşturucu kartelleri ve organize suçlarla dolu.

Animal Politico haber kuruluşu tarafından Eylül ayında elde edilen bir istihbarat raporu, eyalette faaliyet gösteren 26 suç grubu olduğunu belirledi. Şehirde ayrıca, La Familia Michoacana ve Jalisco kartelleri, kilit bölgelerin kontrolü için savaşıyor. Rapora göre, La Familia kartelinin subayların pusuya düşürüldüğü bölgeyi kontrol ettiği ve oradaki haraç almanın yanı sıra tortillalardan inşaat malzemelerine kadar her şeyin fiyatlarını kontrol ettiği belirtiliyor.

2020'DE 524 POLİS KARTELLERCE ÖLDÜRÜLDÜ

Ülkenin uyuşturucu kartelleri ve organize suçlarla birlikte cinayet oranlarının çok yüksek olmasının yanı sıra polise yönelik saldırılar da Meksika’da rutin hale gelmiş durumda. Sivil toplum kuruluşu Causa en Común'a göre, 2020'de en az 524 Meksikalı polis öldürüldü.

Meksika'daki kıdemli Uluslararası Kriz grubu analisti Falko Ernst, polisin kartellerin taleplerine uymadığında ya da çıkarları çatıştığında sık sık hedef alındığını ve büyük kartellerle ilişkili küçük gruplarların saldırılarına maruz kaldığını belirtti.

Başkan Andrés Manuel López Obrador, 2018 kampanyasında, yolsuzluk ve yoksulluk gibi konuların çözümünde ‘mermilere sarılmayacağını’ ve bu konuları ele alırken daha az çatışmacı yaklaşcağını taahhüt etmişti.

Daha sonra ise askeri liderlik altında faaliyet gösteren Ulusal Muhafız olarak bilinen askerileştirilmiş bir polis yapısının oluşumunu teşvik etti.

KARTELLERİN HEDEFİNDE SADECE POLİSLER YOK

Uyuşturucu çeteleri Meksika’da sadece polisleri değil siyasetçi ve çıkarlarının çatıştığı herkesi hedef alıyor.

Meksika’da Haziran ayında yapılacak parlamento ve belediye seçimleri öncesinde 66 siyasetçi suikaste uğrayarak öldürülmüştü. Güvenlik Bakanı Rosa Rodriguez, işlenen cinayetlerde uyuşturucu çetelerinin parmağı olduğunu ve nüfuzlarını artırmak için gerçekleştirdiklerini belirtmişti.

Lopez Obrador’u iktidara getiren 2018 seçimleri kampanyaları sırasında 150’den fazla siyasetçi uyuşturucu çeteleri ve diğer suç örgütleri tarafından katledilmişti.

Meksika Yerel Yönetimler Birliği, yaşanan siyasetçi cinayetleriyle ilgili açıklama yapmış ve 2006 ile 2020 arası 200’den fazla siyasetçinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Ülkenin resmi verileri ise hükümetin ‘uyuşturucuya karşı mücadele’ kampanyasını başlattığı 2006 yılından beri 300 binden fazla kişinin şiddet eylemleri sonucu öldürüldüğünü açıklamıştı.