Gazeteci Müyesser Yıldız, Menzil tarikatının etkili olduğu kurumda çalışan bir kişinin yargılandığı davada, UYAP aracılığıyla kendisine duruşma saatinin yanlış belirtildiğini ve bu sayede savunma yapmasının engellendiğini yazdı.

Kaynak: Haber Merkezi
Menzil, UYAP'a mı sızdı: Avukatlar 'dijital operasyon' dedi!

Gazeteci Müyesser Yıldız, bir davada yaşanan oldukça ilginç bir gelişmeyi kaleme aldı. Yıldız, Menzil tarikatının etkili olduğu kurumlardan birinde çalışan bir kişinin yargılandığı davada, kendisine UYAP tarafından duruşma saati 'yanlış' verildiği için sanığın savunma yapamadığını aktardı.

Yıldız, Menzil tarikatının etkin olduğu kurumlardan biri derken verdiği linkte, CHP'li Tanal'ın röportajı yer alıyor. Bu röportajda Tanal; tarikatın İçişleri, Adalet ve Sağlık Bakanlığı'nda Menzil'in etkili olduğunu ifade ediyor.

Müyesser Yıldız'ın anlattığına göre söz konusu davada ilk duruşma için 9 Mayıs saat 09.00’a gün veriliyor. Ancak 27 Nisan’da sanığın telefonuna, Adalet Bakanlığı UYAP SMS Bilgi Servisi hattından önce saat 16.50’de 9 Mayıs’taki duruşmanın saati 14.35, akabinde 14.40 olarak bildiriliyor. 

Yıldız, daha sonra yaşanan gelişmeleri şöyle anlatıyor:

"Haliyle hem sanık hem avukatları, 9 Mayıs günü saat 14.30 gibi mahkemede hazır olur. Ama o da ne? Görevliler duruşmanın saat 09.00’da yapılıp bittiğini, şikâyetçi tarafın avukatının da geldiğini söyler...

Bunun üzerine sabahki duruşmaya katılmış olan karşı tarafın avukatını arayıp durumu anlatırlar ve o da yeniden mahkemeye gelir. Ancak herkes hazır olduğu halde Hakim, devam eden başka duruşmalar olduğundan yeniden duruşma açamayacağını bildirip olayın tutanağa bağlanması için Yazı İşleri Müdürü’ne talimat vermekle yetinir.

Tutanak aşamasında Yazı İşleri Müdürü, avukatlara mahkeme UYAP sisteminde duruşmanın saatinin 09.00 olarak göründüğünü gösterir. Avukatlar ise gerek avukat UYAP portalında gerekse Adalet Bakanlığı celse sisteminde saatin 14.40 olarak göründüğünü ve halen 'Duruşma devam ediyor' yazısının olduğunu ispatlar. Her iki sistemin ekran fotoğrafları alındıktan sonra da tutanak tutulur.

Sonuçta hem sanık hem de avukatları o gün savunma yapamamış olur. Savunmalar, 6 ay sonraya gün verilmiş olan duruşmaya kalır."