Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu,  "Türkiye Tek Yürek" isimli kampanya 30 milyar TL bağışlanmasına yönelik eleştirilere, "Eğer bu parayı Hazine’ye aktarsaydık, Hazine başka bir alanda kullanabilirdi. Biz bu payı direkt olarak deprem bölgesine tahsis ettik" dedi.

Merkez Bankası Başkanı'ndan bağış açıklaması: Hazine başka bir alanda kullanabilirdi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin 8 ulusal televizyon kanalı ATV, FOX, Kanal D, Kanal 7, Show TV, Star TV, TRT 1 ve TV8 depremzedeler için yardım yayını yaptı. "Türkiye Tek Yürek" isimli kampanyaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 30 milyar TL bağışladı.

Merkez Bankası'nın bağışı sosyal medyada gündem olurken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu eleştirilere yanıt verdi.

Hürriyet yazarı Hande Fırat'a konuşan Kavcıoğlu, "Yardımı bankanın kârından yaptık. Merkez Bankası anonim şirkettir. Normal süreç işleseydi, diğer ortaklarımıza da kâr payı verecektik. Yıl sonu bilançomuz bağımsız denetimden geçiyor. Faaliyet raporumuzla her şey şeffaf bir şekilde gözüküyor. Kısacası paramızı da kârımızı da isteyen görebilir. Felaket boyutunu konuşmayıp Merkez Bankası’nın yaptığı yardımı tartışmak, sağlıklı bir bakış açısı değil" dedi.

"Felaket büyük, bu nedenle de yardımı oraya yapmayı uygun bulduk" diyen Kavcıoğlu, "Hukuken, ahlaken, insani duygular açısından yerinde bir yardımdır. Aldığımız kararın arkasındayız" ifadelerini kullandı.

"HAZİNE BAŞKA BİR ALANDA KULLANABİLİRDİ"

"Eğer bu parayı Hazine’ye aktarsaydık, Hazine başka bir alanda kullanabilirdi. Biz bu payı direkt olarak deprem bölgesine tahsis ettik" ifadesini kullanan Kavcıoğlu, şunları söyledi:"

‘Kimin parasını kime veriyorsunuz?’ yorumları anlamsız. Bu para devletin parasıdır, milletin parasıdır. Milletin parasını da millete vermekten daha doğal bir şey yoktur. Biz pandemide de yangınlarda da yardım yaptık. 1999 depreminde de Merkez Bankası hem nakdi yardımda bulundu hem de okul yaptırdı."