Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,50'den yüzde 15'e çıkardı. Kararı değerlendiren ekonomistler, faizin beklenen düzeye çekilmediğini ve bu oranın enflasyonla mücadeleye yetmeyeceğini görüşünü dile getirdiler.

Kaynak: Haber Merkezi
Merkez Bankası'nın faiz kararını ekonomistler nasıl yorumluyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı açıkladı. PPK, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkardı.

Karar piyasa beklentilerinin altında kalırken AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu" sözlerinin tarihe karışmasına yol açtı.

Bu konuya dikkat çeken BirGün yazarı, iktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu yüzde 15'in piyasaları tatmin etmeyeceğini belirtirken "Hem şiş yandı hem kebap" dedi.

PPK'nin karar metnini de değerlendiren Kozanoğlu, PPK'nin enflasyonun yükselişini kabul ettiğini ve faiz artırımlarının devam edeceği mesajının verildiğini dile getirdi.  

Ekonomist Mustafa Sönmez, "Dağ fare doğurdu" yorumunu yaparken Mahfi Eğilmez ise yapısal reformların da yapılması çağrısında bulundu: "Faiz artışını yapısal reformlar izlemezse ikinci senaryoda kalırız ve ekonomiyi toparlamak mümkün olmaz."

BirGün yazarı Yalçın Karatepe, faizin beklediği oranda arttığını belirtirken kararın göstermelik olduğunu ifade etti. 

Ekonomist Uğur Gürses, faiz artışının yetersiz olduğunu savunurken parasal sıkılaşmanın devamı için de işaret olmadığını ifade etti. 

Tunç Şatıroğlu ise beklentinin altında kaldığını kaydederek "Yüzde 15 faizle enflasyonla mücadele edemezsiniz" yorumunda bulundu.