MESAM’da iktidar oyunları

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Müzik eserleri sahiplerinin telif haklarını korumak üzere kurulan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) bir süredir tartışmaların odağında. Bu kez 27 Nisan’da yapılması planlanan Genel Kurul toplantısı ile gündeme gelen MESAM üyeleri genel kurulun salgın dolayısıyla ertelenmesini talep ediyor.

Uzun yıllar MESAM Yönetim Kurulu’nda yer alan usta isim Cahit Berkay yayınladığı mesajda, "Gece yarıları üyelere mesaj atarak pandemi döneminde insanları kahvaltıya çağıran arkadaşlarla aynı listede olmayacağım da kesin" diyerek MESAM yönetimine aday Recep Ergül'ün bir otelde MESAM üyelerini davet ettiği kahvaltıyı eleştirdi.


Müzisyenler tepkisini Twitter paylaşımlarıyla gösterdi. Paylaşımlardan bazıları şöyle:

Erdal Erzincan: MESAM, böyle bir riskli dönemde kapalı alanda seçime gidiyor. Buna dur demek bütün MESAM üyelerinin görevi olmalıdır.

Metin Karataş: MESAM genel kuruluna “Mesam Demokrasi Grubu” ile yola devam diyoruz, bugüne kadar olduğu gibi kayyumcu zihniyetle mücadele edeceğiz.

Sabahat Akkiraz: Pandemi sürecinde yapılacak her toplantı, seçim, kalabalık oluşturacak her türlü etkinliğin ertelenmesini talep ediyoruz. Bu süreçte sorumluluk almayıp hayatları tehlikeye atanlar mı haklarımızı koruyacak!!!

Erdal Güney: Mesam genel kurulu öncesi geleneksel kahvaltı, mikro iktidar sevicisi zat tarafından pandemi koşullarında organize edilmiş. Toplum sağlığını düşünen üyelerin genel kurulun ertelenmesi talepleri de “seçilemeyecekler, o nedenle iptal istiyorlar” gıybetiyle yanıtlanmış...

Daha önce MESAM'a kayyum atanmıştı. Daha sonra 31 Mayıs 2018 tarihinde Genel Kurul yapılmış, bu seçimde yeniden aday olan usta sanatçı Arif Sağ ve ekibi seçimi kazanmıştı. MESAM üyesi, Orhan Gencebay’ın yeğeni ve manevi oğlu Recep Ergül, Genel Kurul’da 109 sahte üyenin oy kullandığı gerekçesiyle dava açmıştı. Görülen dava sonucunda Arif Sağ ve yönetimi görevden alınmıştı.