mRNA teknolojisini geliştiren bilim insanı Katalin Kariko'nun dev duvar resmi memleketi Budapeşte'de

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pfizer-BioNTech ve Moderna'nın Covid-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisinin temelini atan Macar bilim insanı Katalin Kariko'nun dev duvar resmi memleketi Budapeşte'ye yapıldı.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin firması olan BioNTech'te halen kıdemli başkan yardımcısı olarak görev yapan Kariko'nun çığır açıcı bilimsel çalışmalarını onurlandırmak için yapılan duvar resmine "Gelecek Macarlar tarafından yazılır" sloganı da eklenecek.

Reuters'in haberine göre, söz konusu resmi çizen ressam 12 günlük çalışmanın ardından, dün öğleden sonra saatlarinde Kariko'nun dudaklarına son dokunuşlarını yaptı.

Dev duvar resmi fikrinin mimarı olan Brain Bar firmasının kurucusu Gergely Boszormenyi-Nagy, Katalin Kariko'nun "gerçek bir Macar rol modeli" olduğunu belirtti. Boszormenyi-Nagy, Kariko'nun sadece aşı geliştirme çalışmalarına katkısı açısından değil, aynı zamanda Macar genç nesiller için de "bir Macar olarak dünyada çok olumlu etkiler bırakmanın mümkün olduğunu" göstermesi bakımından örnek olduğunu sözlerine ekledi.

1985 yılında ailesiyle Macaristan'dan ayrılarak ABD'ye yerleşen 66 yaşındaki biyokimyager Karikov'un kızı Susan Francia da ABD Milli Kürek Takımında pek çok olimpiyat madalyası kazanmış bir milli bir kürekçiydi.