Memlekette yayımlanan tüm diyemesek de çokça müzik kitabını artık tek siteden görebildiğiniz bir site rockkutuphanesi.com

Barış Akpolat
barisakpolat@gmail.com

Kendimi bildim bileli rock ‘n roll hikayelerini okudum durdum. Dergiler, eskici veya sahaflardan bulduğum eski kitaplardan yürüdüm bu hikayeler. En çok ortaokulda İngilizce’yi ilk öğrendiğim dönemi hatırlıyorum. Ortaköy’deki eski Metal Hammer, Classic Rock ve Kerrang! dergilerini satan biri vardı. Ona gidip ucuza eski sayları toplar eve gelip okumaya çalışırdım. Sonra okuduğumu iyi anlamaya başladım. Hikayeleri kurcaladım, başka hikayeler çıkarttım ve daha da güzeli pek çok grup ve efsane ismi keşfettim bu yolla.

Evet, kabul ediyorum stream servisler ve dijital platformlar günümüz gençliğine ve bizim gibi analog yaşamayı seven kişilere büyük imkanlar sunuyor fakat kitap okuyarak daha fazla satır arası detay yakaladığımı düşünür durdum hep. Hala da bu böyle... Rock yıldızlarının hayat hikayelerini, otobiyografilerini okudum durdum. Bunların bir çoğu Türkçe’ye çevrilmediği için orijinallerini edinmek gayet pahalı bir zevke dönüşebiliyor genellikle. -Bazı çeviriler gayet yetersiz olabiliyor. Hiç çevirmeyin daha iyi...-

Saçma sapan pek çok şeye para harcadığımızı düşünecek olursak çok da takılmamak lazım bu mevzuya. Kısacası müzik zevkimi okuma alışkanlığıyla birleştirince pek şahane bir karışım elde ettim. Bunu neden söylüyorum, edebiyata müzik kadar derinden bağlanmadım hayatımda. Eksiği bir şekilde kapatmalıydım…

Para harcatır bizlere

Girişi çok uzatmış olabilirim ama önemli bir sebebim var. Dedim ya yurtdışından önemli kaynaklara sahip oldum, okudum öğrendim filan diye. İşte memlekette de genellikle rock ve punk gibi önemli kültürleri anlatan yayınlar uzun yıllardır yayınlanıyor.

Baştan savma, yazılmak için yazılan örnekleri es geçecek olursak çok önemli, zihin açan, vizyon sağlayan eserlerle karşılaşmak mümkün. İnternetteki pek çok dükkana ve sahaf sitesine düşerseniz aklınız dağılıyor kayboluyorsunuz. Fakat Koray Sarıdoğan adlı edebiyat düşkünü arkadaşımız Rock Kütüphanesi adlı bir oluşuma can verdi. Kendisini KalemKahveKlavye’den, yayın hayatına yeni başlayan polisiye dergi 221B’den ve romanı Kadran Kadraj’dan hatırlıyor olma ihtimaliniz yüksek. Kitap incelemeleri yazıyor ve sosyal medya editörlüğü yapıyor. Bu proje içinse 1 yıldır çalışıyor. Son 6 ay da ise kütüphanede ciddi mesai yaptı. Sonunda beta sürümü hayata geçen oluşum çok başarılı bir sistem. Şu anda 160 civarı kitap sisteme kaydedilmiş durumda. Yeni eklenenler de var. Kitapların önsözlerini ve arka kapaklarında yazanları okuyabiliyorsunuz. Müzikle alakalı memlekette yayınlanmış pek çok kitabı bulmak mümkün kısacası. Ayrıca kitapları hangi kitabevinin sitesinden ya da sahaf sayfasından bulabileceğiniz de mevcut. Müthiş!

Benim gibi bu işlere para harcayanlar için çukur gibi bir sistem yani. Ben siteye ilk girdiğim anda Orhan Kahyaoğlu’nun Bülent Ortaçgil’i konu alan ‘Ayrı Düşmüşüz Yanyana’ kitabının ilk baskısını buldum mesela. Büyük hizmet. Ayrıca “Şunu unutmuşsunuz yalnız” diye benim gibi ahkam kesen okuyucularının da fikirlerini dikkate alan interaktif bir yapısı var Koray Sarıdoğan’ın. Takip edin derim.