Sosyal medya hesabında paylaştığı bir videoda namazla dalga geçtiği iddia edilen özel güvenlik görevlisi Devran Yalçın'ın zincirleme şekilde ’halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ ve ’halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ gerekçesiyle toplamda 10 yıl 5 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Kaynak: İHA
‘Namazla dalga geçti’ iddiasına hapis talebi

Sosyal medyada paylaştığı videoda namaz ile alay ettiği öne sürülen güvenlik görevlisi hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 10 yıl 5 aya kadar hapis cezası talep edildi.

İstanbul’da 9 Mayıs 2023 tarihinde sosyal medya hesabından paylaştığı videoda 'namaz, Atatürk ve din ile alay ettiği' iddia edilen, aynı zamanda 'ibadeti aşağılayıcı sözler söyleyip eylemlerde bulunduğu' öne sürülen güvenlik görevlisi Devran Yalçın hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, 8 Temmuz 2023’de ihbar niteliğinde paylaşılan 32 saniyelik video içeriği ve üzerinde güvenlik üniforması olan şahıs ile ilgili re’sen soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Hazırlanan iddianamede, Devran Yalçın’ın söz konusu videoyu 9 Mayıs 2023’de paylaştığı, savcılıkta alınan savunmasında ise üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, olay günü iş yerinde canlı yayın yaptığı sırada yayına katılan yaklaşık 40-60 kişinin sormuş olduğu sorulara mizah maksatlı cevaplar verdiğini, mizah maksatlı olarak "siz Kemal Kılıçdaroğlu kazandığında Atatürk’ü ekber diye namaz kılınacağını mı zannediyorsunuz" diyerek kesilen videodaki namaz kılma hareketlerini yaptığını ancak devamında "böyle bir durum olsa dahi biz Türk milleti olarak buna dur demesini biliriz" dediğini söylediği kaydedildi.

"NAMAZI AŞAĞILAYICI SÖZ KULLANDI"

Devran Yalçın’ın ifadesinin devamında ise videoda yayının kesilmiş hali olduğu için söylemiş olduğu bu sözlerin videoda yer almadığını, amacının din, namaz ya da Atatürk ile dalga geçmek olmadığını söylediği belirtildi. Namazı aşağılayıcı söz ve eylemler kullandığı aktarıldı.

Hazırlanan iddianamede Devran Yalçın'ın video içeriğinde müslüman kesimin siyasi görüş ve seçime ilişkin düşüncelerine, dini görüş ve değerlerine istinaden hakaret içeren, aşağılayıcı, ötekileştirici, kin, düşmanlık ve tahrik içerikli ifadeler kullandığı, ayrıca dini değer olan namaz ibadetini aşağılayıcı söz ve eylemler kullandığı aktarıldı. 

10 YIL 5 AYA KADAR HAPİS

Hazırlanan iddianamede şüpheli Devran Yalçın’ın zincirleme şekilde ’halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ ve ’halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçlarından toplamda 2 yıl 9 aydan 10 yıl 5 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.