Geçen yıl ağustos ayında Kolombiya’da ele geçirilen 4 ton 900 kiloluk kokain ve geçen mayıs ayında Panama’da ele geçirilen 616 paket kokain hakkında açıklama yapan Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, iki ülkeden de bilgi alınmasında güçlükle karşılaşıldığını ifade etti.

Narkotik’ten, Kolombiya ve Panama’da Türkiye’ye gönderilmek üzereyken ele geçirilen kokainlerle ilgili açıklama

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Kolombiya ve Panama’da Türkiye’ye gönderilmek üzereyken ele geçirilen kokainler hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, “Kolombiya makamlarıyla bu zamana kadar yapılan görüşmeler neticesi sözlü bilgilendirme dışında olayın detayları hakkında düzenlenmiş resmi belgeler alınamamıştır” denildi. Panama hakkında ise, “Panama yetkilileri ise iletişime kapalı bir tavır sergilemiş ve tüm taleplerimizi geri çevirmiştir. Konuyla ilgili bilgi ve belge alma çabamız sürmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

Kolombiya Savunma Bakanlığı Twitter hesabından 10 Haziran 2020 günü paylaşılan mesajda, Kolombiya'nın Buenaventura Limanı'nda Türkiye'ye gönderilecek 4 ton 900 kilogramlık kokain ele geçirildiği bildirilmiştir. Kolombiyalı yetkililerin kullandığı yöntemle, 08 Mayıs 2021 tarihinde Panama Kaçakçılıkla Mücadele Birimi Twitter hesabından Türkiye'ye gönderilmek üzere 616 paket kokain ele geçirildiği bilgisi paylaşılmıştır.

Her iki ülke yetkilileri tarafından operasyonların duyurulmasından önce ülkemizle bir irtibat kurulmamış ve suç organizasyonunu tüm unsurlarıyla ortaya çıkarabilecek "kontrollü teslimat" uygulaması talep edilmemiştir.

Kolombiya makamlarıyla bu zamana kadar yapılan görüşmeler neticesi sözlü bilgilendirme dışında olayın detayları hakkında düzenlenmiş resmi belgeler alınamamıştır. Adli makamlarımız üzerinden girişimlerimiz devam etmektedir.

Panama yetkilileri ise iletişime kapalı bir tavır sergilemiş ve tüm taleplerimizi geri çevirmiştir. Konuyla ilgili bilgi ve belge alma çabamız sürmektedir.

Bilindiği gibi ülkemizde adli soruşturmalar Cumhuriyet savcılarımız tarafından yürütülmektedir. Yürütülen adli soruşturmalardaki içerik ve iddiaların kamu davası açılmadan yetkisiz kişilerle paylaşılması ve elde edilen bilgilerin açıklanması, "masumiyetin korunması" ve "soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmemesi" ilkelerine aykırı olacaktır. Hatta bu durumun "adil yargılanma hakkını" dahi zedeleyebileceği düşünülebilir.

Soruşturmalar Cumhuriyet savcılarımız tarafından sürdürülmektedir. Saygıyla duyurulur.