Ne iyi ettin de gittin 2014

Bir yıl bitip öbürü başlayınca yılbaşı oluyor. Aynısı aya olunca aybaşı, saate olunca da saatbaşı… Ara uzadıkça daha kıymetli oluyor. Kimse saniyebaşını kutlamaz, yılbaşını herkes kutlar, yüzyılbaşı daha bir ilginç olur, binyılbaşında kafayı yeriz. Hepsi bir uydurma matematiktir sonuçta. O kadar uydurmadır ki son binyıla girerken bir yıllık yanılmayla kutladı bütün memleket, kimse bir zarar görmedi. 2000 rakamının seksiliğine kapılıp sanki çocuk 1 yaşında doğuyormuş gibi yapıp yeni bin yıla bir sene erken girdi.

Velhasıl bizde her konu tartışılmalıdır ya, yılbaşı da tartışılır. Yok efendim Noel Baba adam olsa kapıdan gelirmiş. Sen adam olsan Noel Baba’nın mitolojik bir dede olmasına saygı duyar, işine karışmazdın. Aman efendim Hıristiyan âdetiymiş… E sen en bir dini takviminin her gün yaprağını koparırken asma yaprağı mı koparıyorsun? Hıristiyan takvimi olan miladi takvimi koparıyorsun. 365 gün Hıristiyan takvimine eyvallah diyorsun da yılın son günü mü gücüne gidiyor?

Yılbaşları, doğum günleri, denizcilik ve kabotaj günleri, bunların hepsi elbette uydurmadır. Ama eğlenmek, beraber bir şeyler yapmak için de vesiledir güzel kardeşim.

Tamam. Yeterince güzel konuştuysam canımın istediği gibi devam edebilirim.

İyi bir akşamcı, hırsız değildir. Pahalı saatlerden, ayakkabı kutularından sıfırlamalardan filan bahsetmiyorum. Andreas Baader’den Bonnie ve Clyde’a haysiyetli banka soygunlarından filan da bahsetmiyorum.

Felekten gece çalma olayından bahsediyorum. Bu yılbaşlarında çıldırma olayına bir akşamcı olarak ben de bayılmıyorum.
İnsan rakı erbabı olmayınca, olayın ritmini bilmeyince altı üstü çilingirin adı olur felekten gece çalma. Yılbaşları bu hırsızlığın tavan yaptığı zamanlardır.

Yılbaşları akşamcı için vasat akşamlardır. Çabucak geçmesini dileriz. Çünkü yılbaşları sıradan insanın ehlikeyif mertebesine ulaşmak için çabaladığı bir konsantre, hızlandırılmış muhabbet gecesidir. Olmaz tabii. Olur yani de eksik olur. Mide bulantılı ve gürültülü olur.

Yılbaşlarında berbat TV programlarını kendine layık görenlere karışamam tabii.

Yeni yılla birlikte verilecek ve asla tutulmayacak sözlere de bir itirazım yok: Zayıflayacağım, Mücella’yı dünyanın en mutlu kadını yapacağım, müdür olacağım, para biriktireceğim, kredi kartımı kullanmayacağım…

Yeni yıl için Milli Piyango bileti alıp irrasyonel umutlara kapılmaya da laf edemem.

İçkinin dibine vurup yeni yıla kusarak girenlere de itirazım yok. Gözümün önünde olmadıkları sürece.

Pinti “her şey dahil” mekânlara gidip, küçücük barlarda birbirini ezerek bir duble daha fazla içmeye çalışanlara, en fazla şaşarım.
Taksim tacizcileri filan gibi evrimini bitirememiş mahlûkat haricinde kimin ne yaptığıyla çok ilgili değilim.

Ne demiş büyük Türk ırkçısı Fahrettin Kerim: “Vatandaşlarım, yılbaşı gecesi uyuşuk bir bünye ile ana rahmine düşecek her yavru, mariz ve dejenere bir insan olacaktır.”

Allah korusun bir Fahrettin Kerim olmadığım kesin ama ben şahsen bir köşeye sinip iki tek atıp yatmayı planlıyorum. 2015’ten özel bir şey ummuyorum. Ayağıma dolanmasın, sevdiklerime dokunmasın yeter.

Adettendir. Geçen senenin bilançosunu çıkarayım dedim ben de… Bilançoyu çıkarınca bu sefer hak verdim 2015 kutlamalarına. Ne musibet yılmış 2014.

Bir hatırlayalım:
Selçuk Uluergüven, Erdal Alantar, Süheyl Eğriboz öldü.

Siirt’in Pervari İlçesi’ne bağlı Düğümcüler Köyü’nde, 11.5 yaşında imam nikahıyla evlendirilen ve 12.5 yaşında anne olan 14 yaşındaki

Kader Erten, erken doğumla dünyaya getirdiği ikinci bebeğinin ölümünün ardından, evinde tabancayla vurulmuş halde ölü bulundu.

Abimiz, arkadaşımız, yazarımız, şairimiz Adnan abimiz, Adnan Azar öldü. Philip Seymour Hoffman öldü.

Van’ın Gürpınar İlçesi’ne bağlı Yalınca Köyü’nün Çeli Mezrası’nda oturan Taş ailesinin rahatsızlanan 3 yaşındaki çocuğu yolların karla kapalı olması sebebiyle yardım gidemediğinden öldü.

Altan Günbay öldü. Berkin Elvan, Berkin’imiz öldü.

Soma’da 301 işçi katledildi. Katilleri işçileri suçladı.

İlhan Feyman, Burak Can Karamanoğlu, Gabrial Garcia Marquez, Selim Sesler, Ertuğrul Işınbark, Ayşe Şasa, Eli Wallach, Çolpan İlhan, Ateş Böceği Yalçın, Tuncay Gürel, Güner Namlı öldü.

Ermenek’te 18 işçi katledildi.

Akordeon büyücüsü Ciguli, Volkan Saraçoğlu, Behçet Nacaroğlu, Bilal Ercan, Talat Sait Halman öldü. Ömer İpek, Ömer’imiz öldü.

Pakistan’ın Peşaver kentinde çoğu çocuk 148 kişi öldürüldü. Suriye, Irak başta olmak üzere bütün Ortadoğu’da sürekli insan katledildi.

Birer kadeh de kayıplarımızın şerefine.

Ne iyi ettin de gittin 2014.