Nefesi kadınlarda arıyorlar

Bilge Sarıhan

Koronavirüs salgınının ülkede yayılmaya başladığı ilk günden bu yana kadınların maruz bırakıldığı sorunlar defalarca dile getirildi. Ev içi şiddet arttı, kadınlar katledildi, ekonomik sorunlar gittikçe derinleşti, işsizlik yaygınlaştı…

Mardin’de 2010 yılından bu yana faaliyet gösteren Kızıltepe Lider Kadın Derneği’nin İyilik Halleri Atölyesi ile kent özelinde pek çok kadının yaşadığı sorunlar da gün yüzüne çıktı. Nusaybin, Midyat, Ömerli gibi farklı ilçelerinde de çalışmalar yürüten derneğin proje sorumlusu Faika Mercan, İyilik Halleri Atölyesi’nin ardından gözlemledikleri kadınların yaşadığı sorunları anlattı.


ALANA İHTİYAÇLARI VAR

Pandemiden önce de birtakım etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Mercan, özellikle salgınla birlikte kadınların dertlerinden bahsetme isteklerinin arttığına dikkat çekti. İnsanların eve kapandığı bu dönemde birlikte zaman geçirmeye ihtiyaç duyduğundan bahseden Mercan, “Bu dönemde insanlar içlerini dökmek, duygularını ve deneyimlerini paylaşmak için bir yer arıyorlardı” dedi. Kendilerinden destek almak isteyen kadınların ekonomik sıkıntı içinde olduğunu kaydeden Mercan, ‘annelik ve eş olma’ vasfından sıyrılamayan kadınların ev dışında bir alana olan ihtiyacından bahsetti. Mercan, düzenledikleri atölyeler ile birlikte kadınların kendilerine alan yarattıklarını, diğerleriyle arkadaşlık kurabildiklerini kısaca sosyalleştiklerini belirtti.

“Biçki dikiş atölyesine gelen kadın ailesine ekonomik katkı sağlamaya çalışıyor’’ diyen Mercan, kadınların yaşadığı ekonomik sıkıntıya da dikkat çekti. Mardin’de pek çok farklı kültürden insanın bir arada yaşadığını hatırlatan Mercan, ancak kentte geleneksel toplum yapısının da hâkim olduğunun altını çizdi. Bu nedenle kadınların sosyokültürel faaliyetlere katılım noktasında özerk davranamadıklarını sözlerine ekleyen Mercan, şöyle konuştu: “Derneğin çalışmalarından faydalanan kadınlar çoğunlukla dezavantajlı, geleneksel tabulardan ve toplumsal baskılardan sıyrılamamış. Kadınların yaşam becerilerini geliştirip farkındalıklarını artırabilecek çalışmalar yapıyoruz.’’