Olası bir salgında katliam yaşanır

Volkan Ateş

İstanbul Karaköy’de 2 binden fazla işçinin çalıştığı Galataport projesi şantiyesinde koronavirüse karşı alınan önlemler göstermelik. Şantiyede çalışma durdurulmuyor. Yüzlerce işçi dip dibe çalışıyor, yemek yiyor. Şantiyede çalışan bir mühendis, “Acilen önlem alınmalı, olası bir salgında katliam yaşanır” diyor.

Mühendisin gazetemize verdiği bilgilere göre, geçen hafta Samsunlu 20 işçiden oluşan bir ekip salgın nedeniyle işten ayrılıp memleketlerine gitti. İşçilerden biri uçakta rahatsızlandı ve korona şüphesiyle hastaneye götürüldü. Mühendis, birkaç gün önce bu işçinin solunum cihazına bağlandığını ve korona tedavisi gördüğünü öğrendiklerini, ama sonrasında bilgi akışının kesildiğini söylüyor.

VİRÜS VARSA TÜM YURDA YAYILIYOR

Mühendis, şantiyede bir hafta içinde 200-250 kadar işçinin ya işten atıldığını ya da virüsten korkup işten ayrıldığını belirtiyor. İşten atmaların nedeni ana firma Doğuş Grubu’nun bu hafta başında taşeronlara gönderdiği bildiri. Bu bildiride çalışan sayılarının azaltılması, 50 yaş üstü çalışanların işten çıkarılması istenmiş. Mühendis, “İşçiler küçük gruplar halinde valizlerini alıp memleketlerine gitti. Varsa bir virüs tüm ülkeye yayılıyor” diye konuşuyor.

Şantiyede dezenfeksiyon ve hijyenle ilgili ufak tefek önlemler alınmış durumda; ancak mühendise göre bunlar göstermelik: “Koğuşlar minimum 6 kişilik, yemekhane tıklım tıklım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı genelge var. Bu genelgedeki maddeler de katiyen uygulanabilir değil. Tek çözüm şantiyenin bir süre durması ve işçilere ücretli izin verilmesi. Ama bunu yaparken işçilere uygun barınma yerlerinin sağlanması ve kontrollü izleme şart.”

ÇALIŞIN AMA KİMSE GÖRMESİN

Mühendisin verdiği bilgilere göre, Doğuş Grubu’nun aldığı kararlardan biri de yürütülen çalışmaların ‘dışarıdan görünmeyen’ alanlara, yani zemin katlara ve iç bölümlere çekilmesi yönünde. Mühendis bu kararı şöyle yorumluyor: “Görünürde bir çalışma yokmuş izlenimi yaratıp en az bin işçiyle faaliyete devam edecekler. Diğerleri de ya işten atılacak ya da ücretsiz izne zorlanacak. Ben masa başı çalışanım, bizim için bile evden ya da dönüşümlü çalışma uygulaması getirilmedi.”
Galataport da dâhil tüm şantiyeler için acilen rasyonel tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizen mühendis, “Önlem alınmazsa olası bir salgında katliam yaşanır” ifadelerini kullanıyor.