Türkiye yeraltı müzik piyasası gerçekten büyük hareketlilik içinde şu sıralar. Yabancı şahane grupların Türkiye baskı albümleri yayımlanıyor

Olaylar güzel gelişiyordu

Uzun zamandır önümde bu kadar haber ve albüm birikmemişti. Türkiye’de yeraltı cemaati sıkı çalışıyor son zamanlarda. Ana akım müzik sektörü, büyük konserler, sponsorlar filan ciddi sıkıntıya düşse de bu son yıllarda yeraltı kitlesi güzel müziklere, ilginç projelere doyuyor. Öyle ki büyük konserleri geçtim irili ufaklı bar konserlerine yetişmeye çalışmak bile başlı başına bir iş. Ne takvimde o kadar gün var ne de bacaklarda o kuvvet.

Geçen haftalarda Kamufle’nin Dorock XL’deki konserine gittim. Provalarını izlediğim kadarıyla iyi olacağını biliyordum da bu kadar iyi olacağını tahmin etmiyordum. Konserin özelliği Kamufle’nin artık tek başına çıkacağı konser sahnelerinin ilk ayağı olmasıydı. Kendisini artık 5-10 rapçinin çıktığı sahnelerde göremeyeceğiz. Yıllardır sahneye çıkan birisi olarak doğrusu da bu zaten. Yeni grubu ateş gibi. Sahnede şimdilik DJ yok. Kamufle bu haliyle mükemmel bir adım atmış gibi görünüyor. Sahne enerjisi çok iyi, ateşli ve enerjik. Tam festival ortamlarında seyirciyi gazlayacak boşluğu dolduracak adam olmuş. Malum memlekette bu tarzı pek göremiyoruz. Ya pop ya rock. Festival sahneleri için çok önemli bir olay haline geleceğine eminim. Müziği şu haliyle funk ve soul’un dışında caza bile kayıyor. Kamufle seyirciyle iletişimini biraz daha geliştirecektir 5-10 konser sonunda. Yalnız artık onun önünde bir yol ayrımı var. Hazırdaki şarkıları bu sahneye çok yakışıyor fakat birkaç hit şarkıya ihtiyacı olacak. Yeni albümü için üstünde çok baskı olduğunu tahmin edebiliyorum ama bu baskıyı iyi kullanırsa ateş eder. Onun için en önemli eşik bu. Tek odak noktası bu olmalı. Kamufle’nin sosyal medya hesaplarını takip edip konser tarihlerini öğrenebilirsiniz.

Giriş konuma dönersek. Bu hafta King Gizzard & the Lizard Wizard’ın Tantana Records’dan basılan Türk baskı plağını yazdım. Haftaya yeni plaklar, albümler ve konserleri sıra sıra yazacağım.

olaylar-guzel-gelisiyordu-436554-1.

Çok konuşulan grup: King Gizzard
King Gizzard & The Lizard Wizard’ın (KGLTW) son zamanlarda en çok konuşulan gruplardan biri olduğu gerçeğini kimse inkar edemez. Anadolu rock gitar tonlarını duyar duymaz her dinleyen kendinden geçti. Şimdi grubun Polygondwanaland albümü Türkiye’den Tantana Records baskısıyla yayınlanıyor. 250 beyaz 250 kırmızı plak şeklinde basılan albümün en cezbedici tarafı

Bant Mag Dergisinin küratörlüğünde Özgü Aydar, Mert Tugen, Burak Şentürk, Selin Çınar, Tarık Töre, Sadi Güran, Sedat Girgin, Tolga Tarhan, Turksen Kızıl, Cem Dinlenmiş gibi ilustratörlerin her parça için ayrı ayrı görseller. Albümün içi dışı filan da Türkçe. Plakların bir çoğu zaten önsiparişte bitti. Geri kalanı da Salon İKSV konserlerinde satılacak. Bu hakikaten büyük bir şey. Kariyerinin tepe noktasındayken bir grubu Türkiye’ye şu zamanlarda getirmek zorken İSKV Salon bunu başardı. Tantana Records’u da bu özel baskı için kutlamak lazım. Grubu hala dinlemediyseniz Nonagon Infinity, Polygondwanaland, Flying Microtonal Banana gibi albümlerinden başlayabilirsiniz. Bu plağın da koleksiyon değerinden bahsetmeme pek gerek yok sanırım.

***

Jam SessIon başlıyor

olaylar-guzel-gelisiyordu-436558-1.
Bu hafta takip edeceğim etkinliklerden biri Jam Session. İstanbul’da 6 mekanda 18 performans, film ve müzik söyleşilerin gerçekleştirileceği etkinlik bu akşam Kadıköy Bina’da başlıyor. Açılış konserinde Barlas Tan Özemek ve Ahmet Ali Arslan’ı izleyeceğiz. Etkinlik kapsamında devam eden günlerde Nilipek, Özgün Semerci, Mertcan Mertbilek, Uncle James, Acil Servis, Cork Band, Barış Ergün ve Kerem Akdağ, Soul Staff, 7. Ev akustik, Gülin, Lara Di Lara gibi isimleri izleyebilirsiniz. Bu arada Uncle James’i canlı izledim geçenlerde ve adam müthiş şarkı söylüyor. Amerikan blues, country seviyorsanız sakın kaçırmayın.