Geçen haftalarda valiliğin yasağıyla engellenen festivalin ardından Eskişehir’de bu kez de bir parkta yoga yapan yurttaşlar CİMER’e şikayet edildi, güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Büyükşehir ve Odunpazarı belediye başkanları, engellenen yurttaşlara destek verdi. Kadınlar, gerici saldırılara karşı aynı parkta yoga yapmaya çağırdı.

Olmayan bir bu kalmıştı: Parkta yoga yapanlar CİMER’e şikayet edildi, güvenlik engelledi
Fotoğraf: @CHPKAZIMKURT (Twitter)

Eskişehir'de bulunan Dede Korkut Parkı'nda yoga yapan yurttaşlar, CİMER'e şikayet edildi. Güvenlik yurttaşları engellerken Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, yaşananlara tepki göstererek yurttaşlara destek verdi.

Eskişehir yerel basının yer alan haberlere göre, bu sabah saatlerinde Dede Korkut Parkı’nda bir grup kadın, yoga yapmak için bir araya geldi. Güvenlik görevlileri grubun yanına giderek, parkta yoga yapamayacaklarını söyledi. İkna için konuşan grup üyelerine özel güvenlik görevleri tarafından, “Sizi CİMER’e şikayet etmişler” yanıtı verildi.

Yaşananların sosyal medyaya yansıması üzerine CHP’li Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Eskişehir Valiliği'nin sorumluluğundaki Dede Korkut Parkı'nda yoga yapanlar CİMER’e şikayet edilmiş. Güvenlik görevlisi yoga yapanları engellemiş. Bu da mı yasak oldu? Gerekçeniz ne? Siz şaka mısınız? Değerli arkadaşlar, tüm parklarımız sizindir. Özgürce yoga yapabilirsiniz” dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de, olayı sosyal medya hesabından paylaşarak, “Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Kentpark ve Büyük Parkımızı her zaman kullanabilirsiniz gençler. Ayrıca 6 Haziran itibariyle parklarda spor etkinliklerimiz de başlıyor. Onlara da katılabilirsiniz” dedi.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA

Eskişehir Valiliği, olayın gündeme gelmesi ardından yaptığı açıklamada, parkın Türk Dünyası Vakfı sorumluluğunda olduğu belirtti. Valilik, Türk Dünyası Vakfı tarafından yapılan şu açıklamayı paylaştı:

“Ziyaretçilerimizden gelen şikâyetler ve fırsat eşitliği ilkesi doğrultusunda, park içerisindeki toplu etkinliklerde önceden izin alınması gerekmektedir. Hâlihazırda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü parkımızda planlı sportif faaliyetler yürütmektedir. Diğer kurum ve kuruluşların parkımızda sportif faaliyet talepleri de değerlendirilmektedir. Bu sebeple mevcut uygulamanın halkımızın parkımızdan daha fazla ve eşit bir şekilde istifade etmesi amacı ile düzenlenmiş olduğunu, izinsiz etkinlikle ilgili olarak izinsiz ve gizli çekim ile yapılan 'haber'in gerçekleri yansıtmadığını; bu haliyle hukuki süreçlere zemin hazırladığını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”

KURT: YASAĞA KILIF UYDURMUŞLAR

Yapılan açıklamayı paylaşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “15 kişinin birlikte yoga yapabilmesi için izin alınması gerekiyormuş. İnanılır gibi değil. Açıklamayı yapan Türk Dünyası Vakfı şaşırmış anlaşılan. Koskoca parkta küçük bir alanda yoga yapanlardan kim rahatsız olur? Yasağa kılıf uydurmuşlar" dedi.

KADINLAR YOGAYA ÇAĞIRDI

Eskişehirli kadınlar, güvenlik görevlilerinin yoga yapan kadınları engellemesi üzerine yasaklara, baskılara, gericiliğe karşı yarın akşam -30 Mayıs 18.30'da- aynı parka tüm kadınları yoga yapmaya çağırdı.

ESKİŞEHİR’DE GERİCİ SALDIRILAR

Eskişehir son haftalarda sık sık gerici baskılarla gündeme geliyor. Kentte düzenlenmesi planlanan Anadolu Fest müzik festivali, “Alkol alınıyor, kızlı erkekli kalınıyor” denilerek hedef göstermesinin ardından Valilik kararıyla iptal edilmişti. Eylem ve etkinlik yasağı getirilerek kararın protesto edilmesi de engellenmişti.

Eylem ve etkinlik yasağını eleştiren Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in tekbirlerle protesto edilmesine ise yasak kararına rağmen hiçbir müdahale olmamıştı.

Ayrıca kentte LGBTİ’leri hedef alıp öldürülmeleri, recm edilmeleri hatta yakılmaları çağrılarının yer aldığı broşürler de dağıtılmıştı.