Galata Kulesi’nin duvarlarının ‘hiltiyle’ tahrip edilmesine tepkiler sürerken Koruma Kurulu’na yıkımdan bir gün sonra başvurulduğu açığa çıktı. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Polat, “Önce yıkım sonra kurul izni olamaz” dedi

Önce yıkım, sonra izin!

HABER MERKEZİ

İSTANBUL’un en önemli tarihi varlıklarından Galata Kulesi’nin iç duvarlardan birinin delme makinalarıyla tahrip edilmesine tepkiler sürüyor. 165 yıl boyunca İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetinde olan ve son yerel seçimlerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen Galata Kulesi’nde ‘ikinci skandal’ açığa çıktı. Tarihi kuledeki yıkım işleminin iznini almak için Koruma Kurulu’na yıkımdan bir gün sonra başvurulduğu öğrenildi.

KULEDE İKİNCİ SKANDAL

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Twitter hesabından restorasyona ilişkin kurul belgesini paylaştı. Polat, “Önce yıkım sonra kurul izni olamaz!” ifadesini kullandı. Kule’deki restorasyonun projesinin onaylanmasının beklenmediğini belirten Polat, şunları kaydetti: “Galata Kulesi yıkım işlemi herhangi bir Koruma Kurulu onaylı restorasyon projesi olmadan yapılmıştır. Dün (önceki gün) yapılan yıkım işlemin iznini almak için 2 Nolu B. Koruma Kurulu’na Galata Kulesi Restorasyon Projesi sunulmuştur. Önce yıkım sonra kurul izni olamaz!”


İBB’DEN SUÇ DUYURUSU

Koruma ve uygulama konusunda yetkili olan İBB Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEB) ekibi ile İBB Zabıta ekipleri, bugün tarihi kuleye giderek, yürütülen çalışmayla ilgili incelemelerde bulundu. Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Galata Kulesi’nde onaylı restorasyon projesi olmaksızın başlayan restorasyon çalışması için savcılığa ve İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na suç duyurusunda bulundu. Dilekçede restorasyon için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylı restorasyon projesi gerektiğinin belirtildi. Dilekçede, olayın sosyal medyadan görülmesi üzerine inceleme yapmak üzere Galata Kulesi’ne giden İBB ekiplerinin müteahhit firma yetkilileri tarafından kuleye alınmadığına da dikkat çekildi.
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, Galata Kulesi’nde restorasyon adı altında yapılan tahribat için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. CHP Milletvekili Mahmut Tanal, kuledeki restorasyon skandalını Meclis gündemine taşıdı.

Galata Kulesi’ndeki restorasyon çalışmaları sırasında hilti kullanarak duvar yıkan şirketin sahibinin AKP İstanbul İl yönetiminin eski yöneticisi Sevilay Tuncer Uludağ olduğu ortaya çıkmıştı.