ORC Araştırma'nın gerçekleştirdiği cumhurbaşkanlığı seçimi anketine göre, Kılıçdaroğlu yüzde 56,8 oy oranına ulaştı. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 43,2'de kaldı. AKP'de deprem sonrası düşüş olduğunu belirten ORC Araştırma Genel Müdürü Pösteki'nin açıklamasına göre, Kılıçdaroğlu seçimi ilk turda kazanabilir. Burada HDP'nin kilit isim olduğuna dikkati çeken Pösteki, CHP'den ayrılarak parti kuran Muharrem İnce ile ilgili 'sürpriz' bir gelişme olabileceğini söyledi.

ORC Araştırma Müdürü Pösteki 'oy oranı' verdi: Kılıçdaroğlu ilk turda seçilecek, AKP'de düşüş var

ORC Millet İttifakı'nda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in itirazı sonrası kriz sürerken 4 ile 6 Mart arasında 28 ilde 1850 katılımcıyla iki adaylı bir seçimde kimin kazanacağını araştırdı.

Diken’den Anıl Can Tuncer'e konuşan ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki'nin verdiği bilgiye göre, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 56,8 alarak, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı 13 puan farkla yenerek öne geçiyor. Ankete göre, Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 43,2.

Aynı şirketin ocak anketindeyse Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a karşı olası adaylar içerisinde tek kaybeden liderdi. Bu dönemde Kılıçdaroğlu yüzde 41,8, Erdoğan’sa 42,5 alıyordu. Kararsızlarsa yüzde 15,7’ydi.

"YÜKSELİŞ 'TÜRKİYE İTTİFAKI' TABLOSUNDAN"

Pösteki, Kılıçdaroğlu’ndaki bu yükselişi kriz sonrası oluşan ‘Türkiye ittifakı’ görüntüsüne bağladı: ”Masa krizi çıkar çıkmaz biz çalışmayı yapmaya başladık. Bu kriz aslında dağıtıcı olmaktan çıkıp tabanda birleştirici bir unsur oldu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun etrafında toplanılması ve İYİ Parti’nin masaya yeniden dahil olması bir Türkiye ittifakı görünümü çizdi. Bu yüzden de oy oranları buna göre şekillendi.”

"YAVAŞ VE İMAMOĞLU'NUN ADAY OLMASI SEÇMENDE DESTEK GÖRDÜ"

Pösteki’ye göre bu tablo, seçmenin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte diğer liderlerin desteğini görmesinden sonra ortaya çıktı. Pösteki, ”Öncesinde insanların farklı beklentileri vardı. Anketlerde Kılıçdaroğlu’nun diğerlerine göre az çıkmasının sebeplerden birisi Yavaş ya da İmamoğlu’nun aday olması şartlayan seçmenlerdi. Ancak o seçmen de tüm liderlerin Kılıçdaroğlu’na desteğiyle birlikte tam bir mutabakat görünce bundan memnun oldu. İşin özü budur aslında" dedi.

"KILIÇDAROĞLU İLK TURDA SEÇİMİ ALIYOR"

ORC yöneticisi, ölçümlere göre Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçimi alacağını öngörüyor: ”Bunlar dört günlük süreçte yansıyan veriler. Burada İnce, Erbakan gibi isimler sorulmadı. Bence bu süreçte oy oranları da değişti. Gördüğümüz tabloda, millet ittifakının adayı Kılıçdaroğlu ilk turda seçimi alıyor. Ama bu işler kampanya meselesi. Ortada bir ittifak var. Bu süreçte bileşenlerin yapacağı bir hata herkesi etkiler.”

"DEPREMDEN SONRA AKP'DE DÜŞÜŞ VAR, SÜREBİLİR"

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası iktidarın hazırlıksızlığı ve geç müdahalesi gündeme geldi.

Pösteki, beş aydır çıkışta olduğunu söylediği AKP’nin deprem sonrası düşüşe geçtiğini söyleyerek, ”Adalet ve Kalkınma Partisi, son beş aydır bir çıkıştaydı. İki buçuk puan yukarı çıkmışlardı. Depremden sonra bir çalışma yaptık. Bir buçuk puanlık bir düşüş var. Yüzde 30’un üzerine çıkmıştı ama yine geriledi. Bu seviye AKP için psikolojik bir eşiktir. Önceki aylarda da görmüştü yüzde 27’leri ama EYT ve sosyal konut projesiyle birlikte kıpırdanma olmuştu. Ancak depremden sonra daha ilk ayında bir buçuk puanlık düşüş AKP’yi yüzde 30’un altına düşürdü. Önümüzdeki aylarda bu oran daha da düşebilir" şeklinde konuştu.

"İKTİDAR MECLİS'TE DE ÇOĞUNLUĞU KAYBEDECEK"

Seçimlerde ortak listelerin hazırlanmasının önemine değinen Pösteki, AKP’nin Meclis’te de çoğunluğu yitireceği görüşünü bildierek şöyle devam etti:

"Seçmenlerin genel, yerel veya cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tercihleri farklılık gösterebiliyor. Örneğin bir insan AKP’ye verip farklı bir isme cumhurbaşkanlığında oy verebilir. Bu yüzden ortak listeler çok önemli. AKP ve MHP de birçok ilde ortak listeyle seçime girecek. Muhalefet de buna hazırlanmalı. Meclis üstünlüğü de en az cumhurbaşkanlığı kadar çok önemli. Meclis üstünlüğünün millet ittifakında olacağını öngörüyoruz. İktidarın Meclis’te çoğunluğu kaybettiği net bir şekilde görülüyor. Bu iktidar açışından çok düzeltilemeyecek bir durum."

HDP KİLİT FAKTÖR, SEÇİMİ İLK TURDA BİTİREBİLİR

HDP’nin kilit bir noktada olduğunu belirten Pösteki, HDP'nin Kılıçdaroğlu’na desteğinin seçimin ilk turda bitmesini sağlayacak önemli faktörlerden birisi olacağını söyledi. İttifakın büyüyeceğini düşünen Pösteki’ye göre önümüzdeki günlerde Muharrem İnce’yle ilgili de ‘sürprizler’ olabilir.