Sinema dünyasının gözü dört gün sonra açıklanacak Oscar adaylıklarında. Her yıl olduğu gibi bu yıl da adaylıklarda pek çok şok yaşanabilir

Oscar adaylıklarında gerçekleşebilecek sürprizler

Merakla beklenen Oscar adaylıkları salı günü açıklanacak. Son iki ayını ödül toplamakla geçiren filmlerin pek çok dalda adaylık kazanarak varlığını güçlü bir şekilde hissettireceği kesin ama Akademi’den her türlü sürprizin beklenebileceği de başka bir gerçek. 4 yıl önce ‘Argo’ En İyi Film Oscar’ını kazanmaya doğru giderken Ben Affleck’in ve yılın en fazla ödül toplayan yönetmeni Kathyrn Bigelow’un adaylık bile kazanamayacağını kim düşünürdü ki? Bir de onların yerine Michael Haneke ve Benh Zeit’lin aday olacağını. Ya da iki yıl önceyi düşünelim; animasyon dalının açık ara favorisi ‘Lego Filmi’nin (The Lego Movie) aday olamayacağı ve ‘Song of the Sea’nin aday olacağı, adaylıklar açıklanmadan önce sadece çılgın bir fikir olarak görülebilirdi. Daha geçen sene, ‘Steve Jobs’ ile En İyi Senaryo dalında Altın Küre kazanan Aaron Sorkin’in Uyarlama Senaryo dalında Oscar’a aday bile olamayacağını kim düşünebilirdi? Bu açıdan bakınca favoriler o kadar da favori görünmemeye başlıyor. Oscar tarihi her sene bunlara benzeyen çılgıncasına sürprizlerle dolu. Akademi’nin bazı dallardaki tercihleri pek çok uzmanı her sene yanıltıyor. Her ne kadar uzak ihtimaller olsa da aşağıdaki sürprizlere hazırlıklı olmakta fayda var.

En İyi Film dalında ‘Aşıklar Şehri’nin (La La Land) önde götürdüğü yarışta onu ‘Ay Işığı’ (Moonlight) ve ‘Yaşamın Kıyısında’ (Manchester by the Sea) izliyor. ‘Lion’, ‘Fences’, ‘Geliş’ (Arrival) ve ‘Hell or High Water’ adaylık almasına kesin gözüyle bakılan diğer filmler. Ancak bir Mel Gibson sürprizine de hazırlıklı olmak lazım, ‘Savaş Vadisi’nin (Hacksaw Ridge) adaylık kazanması hiç de uzak bir ihtimal değil. Son dönemde çıkış yapan ‘Gizli Sayılar’ (Hidden Figures) da öyle. ‘Deadpool’un sürpriz yapmasına ise kaçımız hazırlıklıyız?

En İyi Yönetmen dalında Damien Chazelle, Barry Jenkins, Kenneth Lonergan, Dennis Villeneuve ve Garth Davis adaylık kazanması beklenen isimler. Değişik bir adayın çıkma ihtimalinin zayıf olarak değerlendirildiği bu dalda, pek çoğu ilk kez Oscar adayı olacak bu isimlere ihtiyar kurtlar sürpriz yaşatabilir. Martin Scorsese, Mel Gibson veya Denzel Washington üçlüsünden biri adaylar arasında olabilir. Daha çılgın ve güzel bir sürpriz için ise 80 yaşındaki usta yönetmen Ken Loach’un ilk Oscar adaylığını kazanmasına hazırlıklı olun.

En İyi Erkek Oyuncu dalında, ‘Lion’daki tatlılığıyla herkesi büyüleyen Sunny Pawar ve ‘Gece Hayvanları’ (Nocturnal Animals) ile Jake Gyllenhaal’un kapabilecekleri adaylıklar şok etkisi yaratabilir.

En İyi Kadın Oyuncu dalında, SAG adaylığında olduğu gibi Emily Blunt (Trendeki Kız) bir kez daha sürpriz yapıp herkesi şaşırtabilir. Bir diğer sürpriz ise ‘Gizli Sayılar’ ile Taraji P. Henson olabilir.

Yabancı Dilde En İyi Film dalının favorisi ‘Toni Erdmann’ı, ‘Satıcı’ (Forushande) ve ‘Mayın Ülkesi’ (Under Sandet) izliyor. Pek çok Oscar tahmincisine göre ABD’de çok sevilen ‘Hayata Röveşata Çeken Adam’ (En man som heter Ove) ve ‘Tanna’ da diğer adaylıkları kazanacak. Animasyon dalında da yarıştığı için şansı daha küçük görülen ‘Kabakçığın Hayatı’ (My Life as a Courgette) ise böyle düşünenleri yanıltacaktır (ve belki de her iki dalda birden aday olacak). Altın Küre’de çeşitli dallarda yaşamaya alıştığımız seviyede bir sürpriz isterseniz de Xavier Dolan’ı ihtimal dışı bırakmayın!

En İyi Belgesel dalı sürprizlerin en fazla yaşandığı dallardan biri olmuştur hep. Bu sene ‘OJ: Made in America’, ‘13th’, ‘Life, Animated’, ‘I am not Your Negro’ ve ‘Cameraperson’ adaylık kazanma ihtimali en yüksek beş film olarak düşünülüyor. Ama ‘The Eagle Huntress’, ‘Gleason’ ‘Denizdeki Ateş’ (Fuocoammare), ‘The Ivory Game’ ve ‘Weiner’ bu beşinden pek çoğunu yerinden edebilir. Pek çok sürprize hazırlıklı olun.