Oyunun galibi Fener, maçın galibi yok

Sezonun üçüncü haftasında hücumu en iyi oturmuş takım ile rakiplerine en az şut çektiren takım derbide karşı karşıya geldi. Galatasaray’dan 7, Fenerbahçe’den ise 4 oyuncu ve Erol Bulut’un sarı kart gördüğü karşılaşmada gol sesi çıkmayınca, puanlar paylaşıldı.

Maç öncesi form durumlarına göre favori gösterilen Galatasaray geride kalan iki lig maçında erkenden öne geçmiş ve 0-0’ı sadece 22 dakika oynamıştı. Önder Özen’in de değindiği gibi, Fenerbahçe’nin maçların bu en zor aşamasındaki deneyimi bir hayli daha fazlaydı. Bu durum karşılaşma öncesi sarı-lacivertlilerin sabır ve disiplin eşiğini biraz yukarı çekmiş olabilir.

45 dakika boyunca 0-0 giden derbide Fenerbahçe, Antalyaspor karşılaşmasındaki gibi üçüncü bölgede kazandığı toplarla ve Hatayspor maçındaki gibi, Valencia’nın merkeze yaklaşmasıyla etkinlik sağladı. Ekvadorlu santrafor sırtı dönük oyundaki becerisiyle Luyindama’ya erkenden sarı kart aldırdı ve Kongolu stoper ile çıktığı hava toplarını kazanarak takımının rakip yarı sahaya yerleşmesine katkı verdi.

İşin rakibi durdurma tarafında ise Erol Bulut’un ekibi Taylan Antalyalı’yı pasifize ederek Galatasaray’ın etkili yarı saha geçişleri yapmasını engelledi. Devre bittiğinde Taylan’ın üçüncü bölgeye gönderdiği pas sayısının yalnızca üçte kalması bu planın tuttuğunun net göstergelerindendi. Bu alanda Fenerbahçe’nin önderi Ozan Tufan oldu. Valencia ve Sosa’nın da bu oyuncuya verdiği destekle deplasman ekibi orta sahanın patronu olmayı başardı. 60 ve 82. dakikalarda Ozan’ın 20-30 metre taşıdığı topla Taylan’a ve Etebo’ya sarı kart aldırması onu maçın adamı yapan aksiyonlardandı.

15. dakikada sararan Luyindama’nın bölgesine direkt paslar atmak Fenerbahçe’nin başarıyla uyguladığı bir metot olarak maç içinde belirginleşti. Bu taktikle Erol Bulut hem rakibin sınırdaki stoperini sürekli zorladı hem de Arda ve Feghouli gibi oyuncuları ileri-geri çok fazla gidip gelmeye mecbur bıraktı. Fatih Terim’in bu ikiliyi çıkarmak için 70. dakikayı beklemesi Fenerbahçe’ye yaradı. Bulut ise Thiam-Samatta değişikliği ile birkaç dakika önce gole yönelik bir hamle yapmıştı.

İkinci 45’te Fenerbahçe oyun üstünlüğünü tutmayı başardı ve rakibine yalnızca bir kez kontra atak bir kez de kanat hücumundan net imkan verdi. Bunların ilkinde savunma zaafıyla bilinen Caner Feghouli’ye yaptığı kritik müdahaleyle tehlikeyi önledi. Ancak sarı-lacivertliler maçtaki iyi oyununu pozisyon üretimine yansıtamadı. Galatasaray oyundaki etkisizliğine rağmen daha net şut imkanları buldu. Arda, Emre ve Linnes ile kaleyi bulan tehditleri Altay her iki yarıda da iyi kurtarışlarla savuşturdu ve kazanılan puanda önemli pay sahibi oldu.