Özgür Özel, CHP Genel Başkanlığı'na aday olduğunu resmen ilan etti
CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkanlığı için aday olduğunu resmen açıkladı. Özel, parti genel merkezindeki konuşmasında "CHP'deki değişim ülkedeki değişim için ön koşuldur. Çağrımız tüm üyelerimize tüm seçmenlerimizedir. Cumhuriyet Halk Partisi değişirse Türkiye değişir" ifadelerini kullandı. "Emekçi sınıfın yanında ödünsüz pozisyon alıyoruz" diyen Özel, sağ-sol ayrımının bittiği yönündeki söylemleri reddettiğini, 21'inci yüzyıldaki sorunların sol ve sosyal demokrat politikalarla çözülebileceğini vurguladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Merkezi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla Genel Başkanlık için adaylığını ilan etti. Özel'in adaylığını ilan ettiği basın toplantısına, eşi Didem Özel ve kızı İpek Özel de katıldı.
Tutum Belgesi'ni açıklayan Özgür Özel, 14-28 Mayıs seçimlerinin ardından dile getirdiği değişim çağrılarını yineleyerek "CHP'deki değişim ülkedeki değişim için ön koşuldur. Çağrımız tüm üyelerimize tüm seçmenlerimizedir. Cumhuriyet Halk Partisi değişirse Türkiye değişir" ifadelerini kullandı.
Özel, "Kurultay'da bir engelleme ile karşılaşmayı bekliyor musunuz?" sorusuna "Herhangi bir engellemeyi Türkiye'ye demokrasiyi getiren partime yakıştıramam. Bir an evvel kurultayı yaparak bu tartışmaları da sona erdirmek istiyoruz" yanıtını verdi.
Özgür Özel, "Cumhuriyet Halk Partisi değişirse Türkiye değişir" dedi.
Özel kendisine Ekrem İmamoğlu hakkında sorulan bir soruya ise "Özgür Özel, kaybederse partinin neferi olarak devam eder. Burası Özgür Özel'in baba evidir. Ekrem İmamoğlu'nun paylaşımını gördüm. İmamoğlu da bu partinin bir evladıdır. Onun değişim konusundaki yaklaşımını önemsiyorum" yanıtını verdi.
"39 VEKİLİN BAŞKA PARTİLERE VERİLMESİ DERİN YARA AÇTI"
İttifak siyaseti üzerine de konuşan Özel, "İttifaklar parti vicdanlarında karşılık bulacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu süreç hiçbir parti içi müzakareye dayanmaksızın parti içi denetime kapalı olarak yürütülmüştür. Bu ölçüde aşkın yetkiler kullanıp sorumluluk alınmamasını kabul etmiyoruz. 39 vekilin başka partilere verilmesi derin yara açtı" dedi.
Özel ayrıca "Sağ ve sol kavramlarının 18. yüzyılın kavramları olduğu, 21. yüzyılın sorunlarına çözümler üretemeyeceğine yönelik yaklaşımı, kesin bir dille reddediyoruz. Emekçi sınıfın yanında ödünsüz pozisyon alıyoruz" ifadelerini kullandı.
Özel, TSK hakkında söyledikleri ile CHP'nin içerisinden de tepki gösterilen Sezgin Tanrıkulu hakkında ise "Kendisinin bahsettiği AİHM kararı ve o utanç döneminde bunlar yaşanmıştır. Sezgin bey bunları anlatıyor. Ardından büyük bir linç kampanyası başlatılmıştır. Eğer bir tepki verilecekse de asla bir Aktroll’ün paylaştığı 35 saniyelik videoya onlarla yarışarak tepki verilerek değil, işin gerçeği araştırılarak tepki verilir" ifadelerini kullandı.
Adaylığını ilan eden Özel'in söylediklerinin satırbaşları şu şekilde:
"TOPLUMSAL KUTUPLAŞMAYI REDDEDİYORUZ"
"Bu bir yolculuğun hikayesidir. Bundan sonra bana ne olur diye endişe etmeyenlerin hikayesidir. Bu seçimin kaybedilmesine dur diyemeyenlerin hikayesidir.
Tek adam rejiminin dayattığı ve besLediği, toplumu birbirinden uzaklaştıran siyaset anlayışını reddediyoruz. Toplumsal kutuplaşmayı kabul etmiyoruz. Toplumu dikine kesen ve ayrıştıran siyaset anlayışını kabul etmiyoruz.
Kadınlar hayatın her alanında ve elbette partimizde eşit temsil edilmelidir.
TÜZÜK VE PROGRAM MESAJI
Hesap verebilir, denetlenebilir, denge mekanizmaları işletilebilir bir yapı üretmek istiyoruz. İkinci yüzyılın CHP'si üye yapısı, örgütlenme biçimi bakımından köklü değişimlerle yoluna devam edecek. Partinin seçilmiş kurumlarına işlevlerini geri kazandıran çalışmalar yapılmaldır.
Tüzükte ve programda tüm değişikliklere katkı vermeye kararlıyız. Kurultayı tamamladıktan sonra tüzük ve kurultay takvimini yerel seçimden hemen sonra başlatacağız.
Lider, kadro ve tüzük mutlaka değiştirilmeldir.
"CHP'DEKİ DEĞİŞİM ÜLKEDEKİ DEĞİŞİM İÇİN ÖN KOŞULDUR"
Partimizde karar alma ve karar verme merkezileşmiş durumda.
Türkiye'de kayyum uygulamasına itiraz eden bir partinin kendi örgütlerini bu şekilde atamalar yaparak yönetmesi kabul edilmez. Sorunlarımızın sadece yazılı metinlerden kaynaklanmadığını, bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin iyi yönetilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır.
"3 DÖNEM KURALI GETİRİLECEK"
Genel Merkez yöneticiler, milletvekililleri için 3 dönem sınırı getirilecektir. Kadınlar için eşit temsil mutlaka belirlenecektir.
Yaklaşmakta olan yerel seçimin önemi ortadadır. Şimdi tarihsel bir kararın eşiğindeyiz. Seçimin kaybedildiğini kabul etmeyen bir siyasetsizliğin kaynağı mı olacağız? Siyasetimizi sağ siyasete sığınarak mı yapacağız, yoksa sosyal demokrat bir siyaset mi yapacağız.
KILIÇDAROĞLU'NA TEŞEKKÜR ETTİ
CHP'deki değişim ülkedeki değişim için ön koşuldur. Çağrımız tüm üyelerimize tüm seçmenlerimizedir.
Türkiye'de bir partinin liderine rakip çıkarabileceğini gösteren partime teşekkür ediyorum. Bundan sonraki adaylığını koyacak tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.
Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkür ediyorum.
"TOPLUMDA OLAN BİR KARŞILIĞIN DELEGELERDE OLMADIĞINI SÖYLEMEK DOĞRU OLMAZ"
Yarından itibaren hep birlikte il kongrelerini takip edeceğiz.
Şu anda kurultay tarihi belirlenmiş değil, ancak sayın genel başkanımız ile yaptığımız görüşmelerde kendisi benden bir talep içerisinde olmadı. Biz görevimizi bundan sonraki süreçte de sürdürüceğiz. Ben kazanırsam Genel Başkan ve Grup Başkanı olacağım.
Her bir delegenin oyuna talibiz. Değişim talebi son derece meşru ve dinamik bir taleptir. Değişim talebinin konuşarak konuşarak, bir büyük parti içi ittifaka dönüşmesinin iktidara katkı sağayacağını düşünüyorum. Delegelere seslenme yeri il kongreleri ve kurultaydır. Toplumda olan bir karşılığın delegelerde olmadığını söylemek doğru olmaz diye düşünüyorum."
GRUP BAŞKANLIĞI'NA DEVAM EDECEK Mİ?
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, bundan sonra atacağı adımlara ilişkin soruya il kongrelerini takip edeceğini söyledi.
Grup başkanlığına devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya da "Şu anda kurultay tarihi belirlenmedi. Bundan sonraki süreçte ekibimizle bu değerlendirmeyi yapacağız. Bu konuda basına servis edilen birtakım haberlerde Sayın Genel Başkan'ın bu konuda bir talebi olduğu söylendi. Kendisinin bu konuda bir talebi olmadı” dedi.
"ÖZGÜR ÖZEL KAYBETSE DE BABA EVİNDEN AYRILMAZ"
Partisinin genel merkezinden bir engellemeyle karşılaşacağını düşünmediğini belirten Özel, kurultayın bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Kaybetmesi halinde partiden ayrılmayacağını söyleyen Özel, “Özgür Özel, baba evinden ayrılmaz” dedi.
"İMAMOĞLU'NUN TEBRİK MESAJINA İLK YORUM
Özel, kendisini tebrik eden ilk isim olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na da yanıt verdi.
"Mesajını az önce gördüm. O da bu partinin bir evladıdır, çok teşekkür ediyorum" diyen Özel, sadece İmamoğlu ile değil bu partiye gönül veren herkesle birlikte yürüdüğünü ifade etti.
"TANRIKULU’NA YÖNELİK LİNÇ KAMPANYASINA KATKI VERİLMESİ ÜZÜNTÜ VERİCİ"
CHP'li Sezgin Tanrıkulu’nun açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Özel, Tanrıkulu’nun sözlerinin bağlamından koparılarak yaygınlaştırıldığını ve bir linç kampanyası başlatıldığını ifade etti.
Tanrıkulu’na yönelik linç kampanyasına katkı verilmesinin üzüntü verici olduğunu belirten Özel, “Asla bir Aktroll’ün paylaştığı 35 saniyelik videoya onlarla yarışarak tepki verilerek değil, işin gerçeği araştırılarak tepki verilir” diye konuştu.
"1400 DELEGENİN 1180'İ OLUŞMADI"
İttifakların yeniden hareketlenmesi için bir heyecana, bir dirilişe ihtiyaç olduğunu kaydeden Özel, “Şeffaf, hesap verebilir bir ittifak kampanyasına elbette destek veririz” dedi.
Kurultayda her bir delegenin oyuna talip olduğunu söyleyen Özel, “Değişim talebi son derece meşru bir talep. Değişim talebini parçalara ayırmayı değil, değişim talebini uzlaşarak bir büyük parti içi ittifaka dönüşmesi gerektiğini düşünüyorum. Değişim talebi ortaklaştığımız bir yürüyüşe dönüştü. Ayrımız gayrımız yoktur” dedi.
Kendisinin yeteri kadar delegenin oyunu almasının mümkün olmadığına dair yorumların sorulduğu Özel, “Şu ana kadar Muş ve Elazığ dışında hiçbir il kongresi yapılmadı. 1400 delegenin 1180’i oluşmadı” dedi ve şunları söyledi:
“Hikâyemiz kaybedersem ne olur diyenlerin değil, itirazın, değişimin gençleşmenin, tartışmanın ve güçlenmenin günüdür diyenlerin hikâyesidir.”
KAYIT DIŞI SİYASET ÇIKIŞI
CHP’yi danışmanların yönettiği, kayıt dışı siyaset yürütüldüğü yönündeki eleştirileri hatırlatılan ve kendisinin de o dönemde parti yönetiminde olduğu ifade edilen Özel, “O dönem süreci dönüştürme konusunda etkiniz olmadı mı?” sorusunu parti içi mahremiyete zarara vermeyeceğini söyleyerek yanıtladı ve pek çok noktada itiraz geliştirdiğinin bildiğini kaydetti.
Özel, “Sorumluluğumuzu inkar ediyor değil, herkesin sorumluluğunu kabul etmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.