Koşullar ne olursa olsun 1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Büyük ve şanlı bir tarihtir aynı zamanda. Dünyada emekten yana tüm örgütler salgın günlerinde dahi bu şanlı tarihe yakışır bir kutlama hazırlığında

Pandemi günlerinde ‘yaratıcı’ kutlamalar

Yazı dizimizin ikinci bölümünde ülke içinden ve dışından sol partiler ve emek örgütlerinin çağrılarına yer veriyoruz. Ortak yaklaşım ne olursa olsun 1 Mayıs kutlamaktan talepleri yüksek sesle ifade etmek vazgeçilmeyeceği yönünde. Salgını fırsata çevirmeye çalışan egemenlere karşı ortak mücadele vurgusu öne çıktı. Uluslararsı Sendikalar Konfedarasyonu (ITUC), 1 Mayıs’a giderken sınıfın taleplerini duyurdu. ITUC, “Hiç kimseyi arkamızda bırakmamalıyız. Herkesin kamusal sağlık ve bakım hizmetlerine erişiminin sağlanması için bu alanlara büyük yatırımlar yapılması, tüm işçilerin haklarına mutlak şekilde riayet edilmesi, dayanıklılık, yeniden inşa ve iyileşme sürecinin merkezinde olmalıdır” diyor.

Alman DIE LINKE, yerel ve bölge örgütlerini 1 Mayıs Uluslararası İşçi Bayramı için mesafe kurallarına uygun olarak siyasi eylemler düzenlemeye çağırıyor.

1 Mayıs 1977 Katliamı bizzat devlet tarafından örtbas edildi. Bugün bile cevaplanamayan onlarca soru var. Fahrettin Erdoğan 2016’da kaleme aldığı bir yazıda bu soruları sıralamıştı. O soruların yanıt Türkiye’nin karanlık geçmişiyle de yüzleşmesini sağlayacak.

► TİP MK üyesi Yunus Başaran’la ise “Bu 1 Mayıs’ta hangi talepler öne çıkarılmalı?” sorusuna yanıt aradık.