Niğde’de patates üreticilerini ziyaret eden CHP’li Gürer, çiftçilerin sorun ve taleplerini dinledi. Yaşadıkları ekonomik problemleri anlatan çiftçiler, patatesi geçen yılki fiyata bile elden çıkaramadıklarını belirterek, “AKP pilimizi bitirdi” diye konuştular.

Patates üreticileri isyan etti: AKP pilimizi bitirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin en çok patates üretiminin yapıldığı Niğde’de, hasadın devam ettiği tarlalarda üreticileri ziyaret etti.

Yaşadıkları ekonomik problemleri anlatan 70 yaşındaki bir patates üreticisi, 45 yıldır çiftçilik yaptığını belirterek, “Hiçbir şeyim kalmadı. Sadece bir mobiletim var. Kurulduğundan beri oy verdiğim AK Parti bizim pilimizi bitirdi. Artık AK Parti’yi sevmiyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.

Gürer, yıllık ortalama 800 bin ton üretim ile Türkiye’nin en çok üretiminin yapıldığı Niğde’de, üreticilerin sorunlarını yerinde tespit etmek için patates hasadı yapılan köy ve kasabaları ziyaret etti.

Aktaş, Konaklı, Orhanlı Edikli beldelerinde, hasat yapılan tarlalarda üreticilerle bir araya gelen Gürer, çiftçilerin sorun ve taleplerini dinledi.

en-fazla-patatesin-uretildigi-nigde-de-ciftciler-isyan-etti-akp-pilimizi-bitirdi-794848-1.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

'1 LİRAYA MAL EDİLEN PATATES YARI FİYATINA DAHİ SATILAMIYOR'

Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan patates üreticileri, 1 liraya mal ettikleri patatesi 50-60 kuruşa bile satamadıklarından yakındı. Üreticiler; gübreye, ilaca, tohuma ve elektriğe geçen yıla göre yüzde 50 oranında zam gelirken, patatesi geçen yılki fiyata bile elden çıkaramadıklarını kaydetti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Tarlada 50 kuruşa bile satamadığınız patates, marketlerde tüketiciye 3 liraya satılıyor. Bin bir zorlukla ürettiğiniz patatesten siz zarar ederken, aracılar sizin sırtınızdan kazanıyor. Tüketici de patatesi pahalı almak zorunda kalıyor. Ne üretici kazanıyor ne de tüketici ucuza ürün alabiliyor. Aracıların kazandığı bu sistemde, sizin alın teriniz ve emeğiniz yok olup gidiyor”diye konuştu.

‘SEÇİM ZAMANI GELİP SIRTIMIZI SIVAZLIYORLAR’

1974 yılından bu yana çiftçilik yaptığını belirten Edikli Kasabasından 70 yaşındaki bir patates üreticisinin anlattıkları ise Türkiye’de tarımın geldiği noktayı gözler önüne serdi.

Kiraladığı 30 dönüm tarlada yıllardır patates üretimi yaptığını belirten çiftçi, “Kurulduğundan bu yana AK Parti’ye oy veriyorum. 45 yıldır da çiftçilik yapıyorum. 1 liraya mal ettiğim patatesi, tüccar 50 kuruşa bile nazlanarak alıyor. Bu tarlada patatesi sulamak için 12 bin lira elektrik faturası ödüyorum. Ama kazanamıyorum. Hayvancılıktan da kazanamıyoruz. 2 senedir 2 liradan süt satıyoruz ama yemin torbası 110 liraya çıktı. Her şeyimi kaybettim. Sadece bir mobiletim kaldı. AK Parti bize kazık ata ata bizim pilimizi bitirdi. Öldük bittik. Seçim zamanı gelip sırtımızı sıvazlıyorlar. Artık AK Parti’yi sevmiyorum. Yeter artık!” şeklinde konuştu.

en-fazla-patatesin-uretildigi-nigde-de-ciftciler-isyan-etti-akp-pilimizi-bitirdi-794849-1.

KADINLAR İSYAN ETTİ

Gölcük Kasabası kadınları da patatesin para etmediğini, ailece tarlada çalıştıklarını, ürettiklerinin değer bulmadığını ifade ederek “Hükümet sesimizi duysun; ürettiğimizi satamıyor ve perişan oluyoruz, patates rezil oldu” ifadelerini kullandılar.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de çitçilerin yaşadığı sorunları sürekli TBMM gündemine taşıdığını belirterek, “Patates üreticilerinin yaşadığı bu sorunları da gündeme getireceğim. Biz üreticilerin yaşadığı sorunları ortaya koyarken çözüm önerilerini de sunuyoruz. Ancak AKP iktidarı sürekli kulak tıkadığı için ülkemizde tarımın sorunları ne yazık ki içinde çıkılmaz bir hal aldı” dedi.

ÇİFTÇİNİN ALIN TERİ ARACILARA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

Türkiye’nin tüm patates üretiminin yarısına yakının Niğde ve Nevşehir’de yapıldığına da dikkat çeken Gürer, “Üretici gerçekten perişan. 1 liraya mal ettiği ürününü 50-60 kuruşa bile satamıyor. Hayvancılıktan zaten para kazanamıyor. Çiftçilik ne yakız ki son nefesini veriyor. AKP iktidarı bu soruları görmezden gelmemeli ve çözüm önerilerimize kulak verip, milyonlarca çiftçinin emeğinin, alın terinin aracılara peşkeş çekilmesinin önüne geçmelidir” şeklinde konuştu.

'TMO VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ PATATES ALIMI YAPMALI'

Patates hasadının devam ettiği tarlalarda üreticilerin belki değer bulur umuduyla patatesi depolara kaldırdığını da anlatan Gürer, “Bu da ek bir maliyet getiriyor. Depoda zaman zaman ürünlerin çürüdüğü görülüyor. Burada yapılması gereken, TMO ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin patates alımı yapması için bir düzenlemeye gidilmesidir. Buralardan maliyeti olan 1 liraya alınacak patatesler, büyükşehirlerde sosyal yardım amaçlı olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılabilir. Bizim çiftçimizin gözü toktur. Çok fazla bir fiyat beklemiyorlar. Sadece maliyeti olan 1 liraya satılabilirse bundan mutlu olacaklar” diye konuştu.