Aydın Efeler’de JES kuyusunda meydana gelen patlamanın ardından şirketin bölgedeki faaliyetlerinin durdurulmasına rağmen çalıştığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili tepkiler sürerken SOL Parti ve CHP, patlamanın sorumlusu olarak iktidarı işaret etti

Patlamanın sorumlusu siyasi iktidar

HABER MERKEZİ

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Yılmazköy’de, Jeotermal Enerji Santralı (JES) kuyusunda meydana gelen patlamanın ardından kuyunun ruhsatsız olduğu, şirketin bölgedeki faaliyetlerinin, mahkeme kararıyla durdurulmasına rağmen sürdürdüğü ortaya çıktı. Dikilitaş mevkiinde meydana gelen patlamada yaklaşık 170 dereceyi bulan sıcak su ve gazlar havaya saçılırken yağmur şeklinde etrafa yayıldığı ve ekosistemin de zarar gördüğü bildirildi.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, MB Holding’e ait JES’teki sondaj kuyusunda yaşanan patlamayla ilgili iktidarı işaret etti. Bülbül, jeotermal suyunun içerisinde bulunan birçok zararlı maddenin doğaya karıştığını ve suyun bölgede bulunan yerleşim yeri ve tarım alanlarının içinden geçtiğini belirtti.

Uzun yıllar etkileri olacak

Bu durumun uzun yıllar boyu insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerinin olacağını belirten Bülbül şunları söyledi:

“JES’lerle ilgili denetimlerin ne sıklıkla yapıldığına dair daha önce vermiş olduğum soru önergelerine ‘aylık ya da üç aylık periyodlar’ şeklinde yanıt verilmiş ise de yaşanan bu patlama her firmanın bu periyodlarla denetime tabi olmadığını açıkça göstermiştir. Mevcut olayda firma yetkilileri kadar siyasi iktidar da sorumludur.’’
Bülbül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

***

Aydın halkı büyük tehlikede

SOL Parti Aydın İl Başkanı Hüseyin Kırmızıdağ, TMMOB heyetinin bölgede yaptığı çalışmalar sonucu hazırladığı raporu hatırlattı: “Raporda Aydın’da bir tane dahi kuyu açılmasının risk olduğu, mevcut santralların de çevreye zararlarının azaltılması için iyi bir denetiminin yapılması gerektiği belirtilmişti.”

Aydın halkının büyük bir tehlike altında olduğunu ifade eden Kırmızıdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şirketler hukuk tanımaz uygulamalarının gücünü iktidardan alıyor. İzinsiz çalışma sonucunda bu olay yaşandı. Yetkililerin harekete geçmesi için daha kaç patlama olması bekleniyor? JES’lerle ilgili mahkeme kararları uygulanmalı. İnsan sağlığına, çevreye ve tarıma zarar veren işletmelerin ruhsatları iptal edilmeli. Aydın JES’lere kurban edilmemeli.”

***


Sadece ikaz!

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada olayın bir iş kazası olduğu belirtilerek “Firma yöneticilerine bu tip olayların bir daha yaşanmaması için ikazlar yapılmıştır” dendi.