PEN Yazarlar Derneği, Haziran ayında hayatını kaybeden Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemine ilişkin sosyo-ekonomik çalışmaları bulunan, Türkiye tarihçiliğinin önemli isimlerinden Prof. Dr. Zafer Toprak'ın eserlerini tüm ayların kitabı olarak belirlediğini duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi
PEN ayların kitabı: Zafer Toprak’ın tüm yapıtları

PEN Yazarlar Derneği, akademisyen Zafer Toprak'ın yaşamını yitirmesi sonrasında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada PEN Temmuz-Ağustos aylarınının kitapları olarak Zafer Toprak'ın eserlerinin belirlendiğini duyurdu.

Açıklamada ayrıca "Zafer Toprak'ın eserlerini tüm ayların kitabı olarak önermekten buruk bir mutluluk duyuyoruz" denildi.

PEN Yazarlar Derneği tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Zafer Hoca’yı yitirdik. 'Alimin ölümü alemin ölümüdür' sözünün tam tarif ettiği bir alim, bir aydındı Zafer Toprak. Şimdi alim deyince tekke, tarikat şeyhlerini anlayanların tam karşısında duran, fakat yaşamı da bir anlamda ‘çileci’ biçimde, üniversite, araştırmalar, yazılar, kitaplar içinde geçen Zafer Hoca, aşığı olduğu Cumhuriyete birbirinden değerli eserler kazandırdı. Her yeni kitabı sürükleyici bir roman dizisi heyecanıyla beklenirdi. Tarih kitaplarının edebiyat tadıyla okunabileceğini de gösterdi bize. Şimdi Cumhuriyetimizin tam da 100. Yılını kutlamaya hazırlanırken, Zafer Hoca bize kim bilir ne sürprizler yapacak diye beklerken bu gidiş gerçekten çok zamansız, çok acı oldu! Zafer Toprak’ın yokluğundan duyduğumuz kederi, bir aydını yaşatmanın, hep hatırlamanın en iyi yolu olan kitaplarını okuyarak azaltacağız. Türkiye’nin milli iktisat, tarım politikalarından İttihat Terakki’ye, Sümerbank’tan işçi sınıfına, popülizmden Türkiye’de feminizme ve Atatürk’e yayımlanmış pek çok yapıtının yanı sıra, yayımlanacakları da hevesle okumayı beklerken, tüm kitaplarını PEN Temmuz – Ağustos ve tüm ayların kitabı olarak önermekten buruk bir mutluluk duyuyoruz."