Ankara 11. İdare Mahkemesi tarafından Phaselis Antik Kenti için alınan yürütmeyi durdurma kararına rağmen iş makineleri SİT alanında çalışmalarını sürdürüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Phaselis’e Dokunma Hareketi, hukuksuzluğa geçit vermeyeceklerini ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Phaselis'de yürütmeyi durdurma kararına rağmen iş makineleri SİT alanında

Phaselis Antik Kenti için Ankara 11. İdare Mahkemesi tarafından alınan yürütmeyi durdurma kararına rağmen SİT alanında iş makinelerinin çalışmalarının devam ettiği ortaya çıktı.

Bölgeye giden Phaselis’e Dokunma Hareketi temsilcileri ise ihbarda bulunarak şikayetçi oldu, jandarma görevlileri SİT alanında bulunanların ifadelerini aldı.

Konuya ilişkin Phaselis’e Dokunma Hareketi tarafından yapılan  açıklamada “Mahkeme, dava ile ilgili nihai kararını verene kadar Alacasu ve Bostanlık Koyları'nda hiçbir çalışma yapılamaz” denildi.

“JANDARMAYA İHBARDA BULUNULDU”

Phaselis’e Dokunma Hareketi’nin açıklaması şu şekilde:

“10 Haziran 2023'de Bostanlık koyuna giden Phaselis’e Dokunma Hareketi üyesi arkadaşlarımız, çalışmanın Yürütmeyi Durdurma kararına rağmen devam ettiğini belgeledi. Yürütmeyi Durdurma kararına rağmen neden çalışılıp suç işlendiğini soran arkadaşlarımıza, alanda bulunan ihale sahibi SA- FA şirketi yetkilisi YD'den haberimiz yok diye cevap verdi. Oysa on gün önce çıkan kararın onlara tebliğ edilmemesi mümkün olmadığı gibi -zira belge en son bize ulaşıyor- ulusal basın ve TV'ler aracılığıyla tüm kamuoyu tarafımızdan bilgilendirilmişti. Arkadaşlarımız 11:41 de Jandarmaya resmi ihbarda bulunarak gelen ekiplere, YD kararını tebliğ edip, yapılanının suç olduğunu belirterek şikayetçi ve davacı oldu. Bunun üzerine Kemer Cumhuriyet Savcılığı emriyle Jandarma alanda bulunan tüm çalışanların ifadelerini aldı.”

“MAHKEME NİHAİ KARARINI VERENE KADAR ÇALIŞMA YAPILAMAZ”

“Mahkeme, dava ile ilgili nihai kararını verene kadar Alacasu ve Bostanlık Koyları'nda hiçbir çalışma yapılamaz. Bizler, kültürel mirasımıza ve doğamıza olan duyarlılığıyla kalbini ve gözlerini Phaselise yöneltmiş tüm insanların, fiziken yanımızda olamasalar da haklı davamıza olan ilgisinin farkındayız. Phaselise Dokunma Hareketi üyeleri ve bölgede yaşayan yurttaşlar olarak, canlı cansız tüm varlıklara olan sorumluluğumuzu yerine getirmek için her türlü çabayı ortaya koyup, Phaselis'te hiçbir hukuksuzluğa izin vermeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Gözlerimiz üzerinde olacak!”

NE OLMUŞTU?

Kemer’de, birinci derece arkeolojik sit alanı Phaselis antik kentinin de yer aldığı Cennet Koyu ve Bostanlık Koyu’nda, halk plajı ve günübirlik tesisler için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan ihalenin sonuçlanmasının ardından inşaata başlanmıştı. Söz konusu ihaleyi, 30 Ocak 2023 tarihinde 47 milyon 737 bin 500 TL artı KDV ile İstanbul merkezli Se-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Limitet Şirketi kazanmıştı. Birçok oda, sivil toplum kuruluşu, dernek ve çevreciler, söz konusu inşaatları yargıya taşımıştı. İlk olarak, Peyzaj Mimarları Odası, projenin iptali yürütmesinin durdurulması talebi ile Antalya 3. İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Mahkeme, 13 Nisan’da, telafisi güç veya imkânsız zararlar doğurabileceği gerekçesiyle projenin yürütmesinin durdurulması kararı vermişti. Son olarak ise Ankara 11. İdare Mahkemesi açılan dava neticesinde yürütmeyi durdurma kararı almıştı.