Polonyalı komünistler sağcı hükümetin hedefinde

Özde Çelikbilek

Polonya Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, Polonya Komünist Partisi’nin yasadışı ilan edilmesini istedi. Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro sunduğu önergede, “Polonya Komünist Partisi’nin, programında ve faaliyetlerinde anayasaya aykırı, komünist yöntem ve uygulamaların” yer almasını gerekçe gösterdi.

BirGün’e konuşan Polonya Komünist Partisi Genel Başkanı Krzysztof Szwej, “Bu saldırı, bugüne kadar yaşadığımız en büyük girişimlerden biri oldu. Bundan önceki en büyük saldırı, beş yıldır davası devam eden ‘Brzask’ adlı dergimize yönelikti” diye konuştu.

Bakan Ziobro’nun açıkladığı, “Programında ve uygulamalarında komünizmin totaliter yöntem ve uygulamalarına gönderme yaptığı” iddiasını tuhaf bulduğunu belirten Szwej, “Partinin programı son derece demokratiktir. Halkın demokratik yönetiminin kurulmasını partimizin temel amacı olarak görüyoruz. Bakan Ziobro’nun diğer suçlamaları, tarihi olayları da içeriyor. Bizi Ekim Devrimi’ni yeniden gerçekleştirmeye çalışmakla ve korku ile ilişkilendirmeye çalışıyor. Komünizmin adalet ve eşitlik fikirlerine değil, korku ile eşdeğer göstermeye çalışıyorlar” açıklaması yaptı.

polonyali-komunistler-sagci-hukumetin-hedefinde-815325-1.KAMULAŞTIRMA TALEBİ SUÇ DEĞİL

Üretim araçlarının kamulaştırılmak istenmesinin suç olmadığının altını çizen Komünist Partili lider, “Polonya Cumhuriyeti Anayasasının 21’inci maddesi şudur: Kamulaştırma yalnızca kamusal amaçlarla ve adil tazminat için yapıldığında kabul edilebilir. Evet, kamulaştırma, yani kapitalist sanayinin, ticaretin, bankaların ve doğal kaynakların devlet tarafından sahiplenilmesi hedefini söylerken bunu yasal olmayan yollarla yapmayacağımızı söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkede 22 Ekim’de kürtajı neredeyse yasaklayan mahkeme kararı sonrası kadınların başlattığı protesto eylemlerine Komünist Parti’nin de destek verdiğini belirten Szwej, “İç, dış siyasetteki başarısızlıkları, ekonominin kötüyü gidişi nedeniyle sıkışan aşırı sağcı Andrzej Duda hükümeti, bize saldırarak güç toplamaya çalışıyor. Tüm bunlara rağmen bizler mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.