Reuters'a konuşan iki Türk yetkili, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyeliği başvurusunu 14 Mayıs’ta düzenlenecek seçimlerden önce “büyük olasılıkla” onaylayacağını söyledi.

Reuters'a konuşan iki Türk yetkili: "Finlandiya'nın NATO üyeliği büyük olasılıkla seçimden önce onaylanacak"
Fotoğraf: Depophotos

HABER MERKEZİ

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'nun AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geleceği ziyareti öncesi Reuters'a konuşan iki Türk yetkili, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini 14 Mayıs seçimleri öncesinde "büyük olasılıkla" onaylanacağını söyledi.

Reuters'a konuşan üst düzey yetkili, Finlandiya'nın teklifinin, Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra aynı zamanda NATO'ya üyelik için başvuran İsveç'ten bağımsız olarak onaylanacağını belirtti. Yetkili, "Finlandiya'nın üyeliğine olumlu bakıyoruz. Katılım müzakerelerinin İsveç'ten farklı zamanlarda yapılacağını söylemek yanlış olmaz" diye konuştu. Yetkili, "Finlandiya'nın NATO üyeliği için gerekli adımın (Meclis) kapanmadan ve seçim yapılmadan önce tamamlanması kuvvetle muhtemeldir" dedi.

İkinci yetkili, "Finlandiya cumhurbaşkanına ziyareti sırasında olumlu mesajlar verilecek" dedi. Türkiye'de Meclis, 14 Mayıs'ta yapılacak milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Nisan ortasında kapanacak.

FİNLANDİYA'NIN İSVEÇ'TEN ÖNCE KATILMA OLASILIĞI YÜKSEK

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat 2022'de başlayan savaş nedeniyle benzer bir işgalden sakınmak için NATO'ya dahil olmak isteyen Finlandiya ve İsveç, bu konuda adımları da birlikte atma kararı almış ve üyelik başvurusunu Brüksel'de birlikte yapmıştı. Ancak Türkiye, bu ülkelerde PKK/YPG/PYD ve FETÖ'ye verildiği belirtilen destek nedeniyle NATO üyeliklerine karşı çıkmış, somut ve kalıcı adımlar atıldığını görmek istediğini belirtmişti.

İsveç ile Türkiye arasındaki müzakereler, özellikle Stockholm'deki ırkçı protestoların ardından başlayan gerilimle birlikte çok az ilerleme kaydetmişti.

İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi 30 ülkenin de onayını gerektiren katılım için Macaristan ve Türkiye'den henüz onay almadı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson salı günü yaptığı açıklamada, üç taraf arasında bu hafta Brüksel'de yapılan görüşmeler sonrasında Finlandiya'nın NATO'ya İsveç'ten önce katılma olasılığının arttığını söyledi. Kristersson, "İsveç ve Finlandiya'nın farklı aşamalarda (üyeliğinin) onaylanması söz konusu olabilir" dedi.