Sayıştay denetçisi, RTÜK üyelerinin yasal engellere ve AYM kararlarına karşın kendi aralarında oybirliğiyle belirledikleri maaş ve yurtdışı gündelikleri ile bir yılda 453 bin 963 liralık ‘kamu zararı’na yol açtıklarını tespit etti.

RTÜK ne kanun tanıdı ne AYM kararı: 450 bin liralık fazla ödeme

Nurcan Gökdemir

Sayıştay’ın Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) yaptığı denetim, kurul üyelerinin keyfi kararlarla yurtdışı gündeliklerini ve maaşlarını belirlediklerini gösterdi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ve geçen yıl görev yapan tüm üyelerden fazla ödemelerle ilgili savunma isteyeni Sayıştay, konunun artık yargıyı ilgilendirdiğini bildirdi.

Yayıncı kuruluşlara yönelik denetimlerine ilişkin kararları objektiflik ve tarafgirlik tartışmalarına konu olan RTÜK’ün 2019 yılı Sayıştay denetimlerinde üyelere maaş ve yurtdışı gündeliği olarak yapılan ödemelerin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi.

Üyeliği kurul kararı ile düşürülen Faruk Bildirici’nin “Birbirlerini dış gezilerde ağırlıyorlar. 14 kişilik heyetle Hollanda’ya gidildi. Kamu kaynakları israf geriliyor. Gittiğiniz dış gezileri ve aldığınız harcırahları açıklayın” çağrısına RTÜK’ten yanıt gelmedi. Ancak Sayıştay denetçileri yaptığı denetimler sonunda aynı konuda Başkan Ebubekir Şahin ve üyelerden savunma istedi.

Kurumda 15 Ocak 2012 tarihinden sonra göreve başlayan üyelerin yurtdışı gündeliğinin tespitinde bakanlık müsteşar yardımcısı emsal alınması gerekirken Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un yürürlükte olmayan 39’uncu maddesi çerçevesinde “en yüksek devlet memuru” olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı’nın emsal alındığı görüldü. Düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasında bulunan RTÜK’ün üyelerinin mali hakları ile sosyal hak ve yardımları kapsamında istisnai bir durumunun olmamasına karşın ödeme yapıldığı belirlendi.

rtuk-ne-kanun-tanidi-ne-aym-karari-450-bin-liralik-fazla-odeme-789073-1.
Ebubekir Şahin

ATANMADIK, SEÇİLDİK

Geçen yıl görev yapan başkan ve üyelerden savunmalarının istendiği yazıda, Üst Kurul’un değişik zamanlarda oybirliği ile aldığı kararlar doğrultusunda, TBMM tarafından seçilmiş olmaları nedeniyle diğer kurullardaki atama ile gelen üyelerle aynı düzenlemeye tabi olmadıkları yorumunu yaptıkları belirtildi. Kurul, bu yoruma dayanarak diğer kurullardaki üyelerden daha fazla ödeme aldı.

AYM İPTAL ETTİ

Bu süreçte Anayasa Mahkemesi’nin aldığı iptal kararına karşın 26 Nisan 2016’da kurul yine oybirliği ile uygulamayı sürdürme kararı aldı. Denetçi, mali haklarla ilgili böyle bir istisnanın kurul kararı ile değil ancak kanunla yapılabileceğini savunarak, yurtdışı geziler dolayısıyla 225 bin 853 TL kamu zararına yol açıldığını belirledi.

MAAŞA KENDİLERİ KARAR VERDİ

Ayrıca, üst kurul üyelerinin TBMM tarafından seçilmeleri gerekçe gösterilerek yurtdışı gündelikleri gibi maaşları da fazla hesaplandı. Kurul üyeleri oybirliği ile aldıkları kararla diğer kurullardaki üyelerle aynı durumda olmadıkları yorumunu yaparak mali haklarını da en yüksek devlet memurunu emsal alarak belirlediler. Denetçiler, bundan dolayı da 228 bin 110 liralık kamu zararına yol açıldığı tespitinde bulundu.

YARGININ KONUSU

Denetçilerin bu tespiti geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sunulan denetim raporunda yer almadı. Ancak 2018 yılı denetimlerinde de tespit edilen bu konu ile ilgili bir düzeltme yapılmadığı belirtilerek, “Sayıştay yargısının konusu olduğundan Daire kararına göre hareket edilecektir” denildi.

***

225 BİN TL ÖDEME HARCIRAHLI DIŞ GEZİLER

2019 yılında Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin ile üyelerin yaptıkları yurtdışı geziler ve mevzuata aykırı olarak ödendiği iddia edilen yurtdışı gündelikleri şöyle:

Başkan Ebubekir Şahin: İsviçre, Güney Kore, Hollanda, Yunanistan, Japonya : 7 bin 437 TL,

Üye İlhan Yerlikaya: Malezya, İsviçre, Tunus, Finlandiya, Hollanda: 16 bin 442 TL,

Üye Taha Yücel: İsviçre (2 kez), Fransa (2 kez), Bosna Hersek, Tunus, Macaristan, Mısır (2 kez), Slovenya, Yunanistan: 38 bin 274 TL,

Üye Esat Çıplak: İsviçre, Bosna Hersek, Fransa (3) , Hollanda, Mısır, Japonya,Belçika: 31 bin 851 TL,


Üye Hamit Ersoy: Suudi Arabistan, Abu Dabi, Gürcistan, Bosna Hersek, İskoçya : 12 bin 421 TL,

Üye Nurullah Öztürk: Finlandiya, İsviçre, Tunus, Belçika, Hollanda, Japonya, Mısır: 28 bin 54 TL,

Üye Arif Fırtına: Malezya, İsviçre (2 kez), Slovakya, Tunus, Macaristan, Fransa, Yunanistan, Japonya: 44 bin 783 TL,

Üye İsmet Demirdöğen: Finlandiya, İsviçre: 8 bin 173 TL,

İlhan Taşçı: Belçika, İsviçre, Bosna Hersek, Güney Kore, Finlandiya, Hollanda, Japonya, Fransa: 28 bin 85 TL,

Üye Ali Ürküt: Hollanda, Mısır, Fransa, Slovenya: 10 bin 329 TL.

Aynı dönemde görev yapan ve üyeliği kurul tarafından düşürülen Faruk Bildirici, bu türden harcırahlı yurtdışı seyahati kabul etmediği için listede yer almadı.