RTÜK Üyesi Okan Konuralp, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Halk Bank Yönetim Kurulu üyesi olarak atanmasına tepki gösterdi. Konuralp, "Doğru olan; RTÜK Başkanı Şahin’in banka yönetim kurulu üyeliğinden çekilmesidir" dedi

RTÜK Üyesi Konuralp: RTÜK Başkanı Şahin banka yönetim kurulu üyeliğinden çekilmeli

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Şahin’in Halkbank Yönetim Kurulu üyesi olarak atanmasına tepkiler sürüyor.

RTÜK Üyesi Okan Konuralp, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Halk Bank Yönetim Kurulu üyesi olarak atanmasına ilişkin, “Siyasi irade, hatırı sayılır ve düzenli gelire sahip isimlere kamu bankaları yönetim kurulu üyelikleri yoluyla ek gelir imkanı sağladı, sağlıyor. Bu tercih, toplumun tüm kesimlerine doğru yayılan işsizliğin yarattığı ekonomik ve psikolojik sorunlarla mücadeledeki başarısızlığının kendi eliyle teşhiridir; liyakatsizliğin ve kibrin bir sonucudur" değerlendirmesini yaptı.

"KAMU VİCDANI AÇISINDAN SORUNLU"

"RTÜK Başkanı Sayın Ebubekir Şahin de Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevlendirilerek, bu teşhirin parçası kılınmıştır" diyen Konuralp, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Konunun doğrudan RTÜK’le ilgili bölümü ise şudur: Mevzuata uygun olması, Kurul Başkanı Şahin’in görevlendirilmesini doğru kılmaz. Bir örnek olarak; Halk Bankası'nın TV reklamlarındaki payı düşünüldüğünde, sadece kredi dağıtımında değil reklamların da nasıl dağıtılacağına ilişkin kararlarda Şahin’in söz sahibi olacak olması, kamu vicdanı açısından sorunludur. Üstelik RTÜK, BDDK ile birlikte Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar listesinde yer almaktadır. Bu haliyle bile RTÜK Başkanının, bir başka görevlendirme yoluyla BDDK denetimine kendisini tabi kılması yanlıştır. Doğru olan; RTÜK Başkanı Şahin’in banka yönetim kurulu üyeliğinden çekilmesidir.”

BİLDİRİCİ: BU ATAMA RTÜK'ÜN BAĞIMSIZLIĞININ KALMADIĞININ YENİ BİR KANITI

CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen, ancak mevzuata ilişkin bazı uyarılarının ardından RTÜK üyeliği AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla 3,5 ay sonra düşürülen Faruk Bildirici de, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in Halkbank Yönetim Kurulu’na atanmasına ilişkin tepki gösterdi.

“Bankacılık ile hiçbir ilgisi, bilgisi, birikimi olmayan Şahin’e Halkbank’tan da maaş ödenmesi kamu kaynaklarının yağmalanmasıdır” ifadelerini kullanan Faruk Bildirici, şunları söyledi:

“Seçili bürokratlara üç dört maaş ödemek için liyakatın önemsemediğinin yeni bir göstergesidir. Ayrıca bu atama RTÜK’ün bağımsızlığının kalmadığının ve siyasi iktidarın arka bahçesi haline geldiğinin de yeni bir kanıtıdır.”