Rusya Sağlık Bakanı, Ekim ayında Rusya’nın toplu koronavirüs aşısına başlayacağını duyurdu.

Rusya, Ekim ayında toplu koronavirüs aşısına başlayacak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’da bir aşının klinik testlerinin tamamlanmasının ardından, Sağlık Bakanı ekim ayında kitlesel koronavirüs aşısı kampanyasına başlayacaklarını söyledi.

Interfax haber ajansına göre, Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, Moskova’da bir araştırma tesisi olan Gamaleya Enstitüsü’nün koronavirüs aşısının klinik testlerini tamamladığını ve aşının doğrulanması için gereken evrakların da hazırlandığını söyledi.

Murashko, doktorlar ve öğretmenlerin ilk olarak aşılanacağını söyledi ve “Ekim ayında geniş aşı kampanyasını başlatmayı planlıyoruz” dedi.

Reuters’ın ulaştığı bir kaynağa göre Rusya’nın koronavirüs aşısı yerel düzenleyicilerin onayını aldıktan kısa bir süre sonra sağlık çalışanlarına uygulanacak.

Gamaleya Enstitüsü, adenovirüs bazlı bir aşı üzerinde çalışıyordu.

Yine de, Rusya’nın aşıyı hayata geçirme hızı, bazı batılı medya organları tarafından Moskova’nın prestiji bilim ve güvenliğin önüne koyduğu eleştirilerini getirdi.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Başkanı Kirill Dimitriev, Rusya’nın koronavirüs aşısını ilk geliştiren ülke olmasını, Sovyetler Birliği’nin Sputnik’i yörüngeye fırlatarak, uzaya ilk uydu gönderen ülke olmasıyla ilişkilendirmişti.

Cumartesi günü Rusya, koronavirüs nedeniyle 95 kişinin öldüğünü bildirdi ve ülkede koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 14 bin 58 oldu.

Yetkililer, yeni tespit edilen vaka sayısının 5 bin 462 olduğunu açıkladı ve toplam vaka sayısı 845 bin 443’e yükseldi.

Dünya genelinde 100’den fazla koronavirüsele savaşmak adına aşı çalışması yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Çin ve İngiltere’de yürütülenlerle birlikte bu çalışmalardan dördü son aşama olan 3. faz deney aşamasında.