Erdoğan’ın 3 doz Covid-19 aşısı yaptırdığına dair açıklaması üzerine bilgi talebinde bulunduğumuz Sağlık Bakanlığı, sorularımızı yanıtsız bırakan bir yanıt vermekle yetindi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın nasıl üç doz aşı yaptırdığı sorusunu yanıtsız bırakan yanıt

UĞUR KOÇ

Sağlık Bakanlığı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç doz aşı yaptırdığına dair açıklaması üzerine BirGün’ün konu hakkındaki sorularını yanıtsız bıraktı.

Erdoğan, 1 Haziran’da katıldığı canlı yayında Covid-19 salgını hakkında açıklamalarda bulunurken “Ben 3 aşımı oldum, bir de o üç aşıdan sonra bir de antikor yükseldi mi, yükselmedi mi bununla ilgili adımı attım. Hamdolsun 2160'ı yakaladım” demişti.

Ancak Türkiye’de henüz 3. doz aşılama uygulaması bulunmuyor. Bu nedenle Erdoğan’ın 3. doz aşıyı nasıl yaptırabildiğine dair soru işaretleri ortaya çıktı.

BirGün, 6 Haziran 2020’de Sağlık Bakanlığı’na Erdoğan’ın 3 doz aşılanmasının nasıl mümkün olduğuna dair bazı sorular iletti.

► Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü doz Covid-19 aşısı Sağlık Bakanlığı'nın bilgisi dâhilinde mi yapılmıştır?

► Bu aşılama, Sağlık Bakanlığı'nın bilgisi dâhilinde ise hangi kriterler dolayısıyla yapılmıştır?

► Türkiye'de başka üç doz Covid-19 aşısı yaptıran kişi veya kişiler var mıdır?

► Bu kişilere hangi kriterlerle üçüncü doz hakkı tanınmıştır?

► Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk iki doz aşısının Sinovac üretimi olduğu bilinmektedir. Üçüncü doz hangi firmanın aşısıdır?

Sağlık Bakanlığı, CİMER üzerinden iletilen bilgi edinme talebine, soruları yanıtsız bırakan bir ‘yanıt’ verdi.

Bakanlığın aşılama sürecine dair genel bir bilgi özeti niteliğini taşıyan 30 Haziran 2020 tarihli yanıtı şöyle:

Sayın İlgili, Bilindiği üzere Bakanlığımızca hastalıkla temas riski yüksek olan sağlık çalışanları ile mortalite ve morbidite riski yüksek olan yaş gruplarında önceliklendirme yapılarak aşılama faaliyetlerine başlanmıştır. Bakanlığımız covid19asi.saglik.gov.tr adresinde kimlere hangi sıra ile aşılama yapılacağı belirtilmiştir. Aşılama grupları genişletildikçe e-nabız uygulaması üzerinden aşılama sırası gelenler sistemde uyarılarını görebilecektir. Aşılı ve sağlıklı günler dileriz.