Salgın sürecinde yaşanan sorunlar ve ek ödemelerde ortaya çıkan adaletsizlik sağlık emekçileri tarafından ülkenin dört bir yanında  protesto edildi

Sağlık emekçileri tek ses oldu: Ek ücret  ödemelerinde ortaya çıkan adaletsizlik çözülsün

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’(SES) ek ödemelerde ortaya çıkan adaletsizliği protesto etmek için pek çok şehirde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sağlık emekçileri, bugün birçok şehirde, Sağlık Bakanlığı’nın tavandan ek ödeme vaadinin gerçekleşmemesi üzerine basın açıklamaları düzenledi.

“Pandemi süresince sağlık emekçilerine ödenen tavandan performans ödemesi, mağduriyet, adaletsizlik meydana getirmiş aynı zamanda işyeri barışını bozmuştur” diyen sağlık emekçileri, bütün sağlık emekçilerine eşit temel ücret talep etmek amacıyla alkışlı protesto ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

İSTANBUL

saglik-emekcileri-tek-ses-oldu-ek-ucret-odemelerinde-ortaya-cikan-adaletsizlik-cozulsun-734564-1.

saglik-emekcileri-tek-ses-oldu-ek-ucret-odemelerinde-ortaya-cikan-adaletsizlik-cozulsun-734565-1.

ANTALYA

saglik-emekcileri-tek-ses-oldu-ek-ucret-odemelerinde-ortaya-cikan-adaletsizlik-cozulsun-734566-1.

Sağlık emekçilerinin talepleri şu şekilde:

>Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli ve yapılan/yapılacak olan tüm ek ödemeler maaşa ve emekliliğe yansıtılmalıdır. Ek ödemelerdeki haksızlıklar giderilmeli, üç ay tavan yapılacağı duyurulan ek ödemelerin tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmelidir. Ayrıca salgının başladığı tarihten itibaren salgın dönemi boyunca ayrımsız tüm sağlık emekçilerine çift maaş ödemesi yapılmalıdır.

>Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayacak şekilde, fiili çalışma süresi şartı da kaldırılarak, 5 yıla 1 yıl yıpranma payı olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca salgın döneminden kaynaklı olarak artı bir yıl yıpranma payı hakkımızın verilmelidir.

>Sağlık alanında yeni atamaların kadrolu, güvenceli yapılmalı, 4B 4C 4D sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil vb. istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri 4A kadrosuna geçirilmelidir. KHK ile ihraç edilen ve güvenlik soruşturmaları bahanesiyle ataması yapılmayan sağlık emekçilerinin ivedilikle işe başlatılmalıdır.

>657 sayılı kanunun ekli 1 sayılı cetvelde düzenlenen ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayacak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmesi şeklinde düzenlenmeli ayrıca 1 derece verilmelidir.

>Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için “mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık” olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenleme derhal yapılmalıdır.