Depreme dayanıksız olduğu belirlenen İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin, Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'ne taşınması kararı sağlıkçılar tarafından protesto edildi.

Sağlıkçılar, Cerrahpaşa'nın taşınmasını protesto etti: Hastaneler yerinde yenilensin

Umut Can FIRTINA

İstanbul Tabip Odası üyeleri "Hastaneler yerinde yenilensin" talebiyle dün Cerrahpaşa Tıp Fakültesi dekanlık binası önünde bir araya geldi. “Cerrahpaşa bizimdir bizim kalacak”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, bir hastanenin taşınmasının son derece riskli bir durum olduğuna dikkat çekti.

Özellikle uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyan yurttaşların barınma ihtiyaçlarını bile buna göre ayarlayabildiğini vurgulayan Nergis Erdoğan, “Az önce konuştuğum bir hasta bu semtten Cerrahpaşa için ev aldığını söyledi. Cerrahpaşa üzerine şarkılar yazılan bir hastane, şimdi taşımak istiyorlar. Ama burada taşınmadan yeniden yapılması için yeterli alan olduğunu biliyoruz. Bir hastaneyi taşımak oranın kültürünü, halkını taşımaktır, bu mümkün değil. Cerrahpaşa’nın taşınacağı hastanelerde sıkıntı yaşanacak. Ama hepsinden önemlisi gidip de dönmemek, gelip de bulmamak var. İstanbul Tabip odası olarak bu konunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

İLKLERİN HASTANESİ

Cerrahpaşa Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur ise Cerrahpaşa’nın Türkiye’deki bütün tıp fakültelerinin temelini oluşturduğuna değinerek şunları söyledi: “Burada Türkiye’nin ilk kadın doğum binası bulunuyordu, o binada ilk kadın doğum ve çocuk hekimleri yetişti. Burada şimdi otopark olan yerde ülkenin ilk genel cerrahi binası vardı. Tıpkı Çapa gibi buralar Türk hekimleri için kutsal. Atatürk burada tedavi gördü, yani burası ucuz bir yer değil. Biz küllerimizden yeniden doğacağız, buradan aldığımız bilimin, dürüstlüğün, aklın ışığını unutmayacağız.”

saglikcilar-cerrahpasa-nin-tasinmasini-protesto-etti-hastaneler-yerinde-yenilensin-1144602-1.

"DEPREM OLMADAN ENKAZ ALTINDA KALDIK"

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Önal ise 'deprem olmadan enkaz altında kaldıklarını' belirterek şunları ifade etti: “İnsanlığımız da enkaz altında kaldı. Geleceğin yaratıcıları olan öğrencilerimizden utanıyoruz. Gözlerindeki ışıltının döndüğünü görmemek için gözlerinin içine bakamıyoruz. İlerde bizleri tedavi edecek asistanlarımızdan utanıyoruz. Bu kadar yıkıntı içinde hala dertlerine çözüm arayan hastalarımızdan utanıyoruz.

Ancak bu yıkıntılara rağmen özel üniversite burslarını reddedip burayı tercih eden öğrencilerle, TUS’ta burayı tercih eden asistanlarla, hala hastalıklarının çözümü için buraya gelen hastalarla, bizimle dayanışma gösteren meslektaşlarımızla gurur duyuyoruz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sahibi olduğu Medipol hastaneleri için devletin bütün kaynakları seferber edildi, ancak 10 yıldır yeniden yapımına bir türlü başlanamayan, bu nedenle yıkıntılar içinde hizmet vermeye çalışan Cerrahpaşa oldu. Yine de umudunu kaybetmeyen Cerrahpaşalılar burada.”

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esin Tuncay ise şöyle konuştu:

“Kahramanmaraş depreminin yıkıcı etkisi ve trajik sonuçları sonrası kamuoyunda ‘olası İstanbul depremi ve sonuçları’ tartışılmaya başlandı. Bunun bir sonucu olarak Sağlık Bakanlığı ve merkezi iradenin İstanbul hastaneleri ile ilgili aldığı veya almayı düşündüğü kararlar basında yer aldı ve büyük yankı uyandırdı. Alelacele verildiği belli olan bu kararlar sağlık alaninda yeni bir yıkımın habercisidir. Yabancısı olmadığımız siyasal hesapları ve rantı akla getirmektedir. Yine bu kararlar İstanbul Tabip Odası’nın her zaman savundugu çalışma barışı, iyi hekimlik ve toplumun her bireyinin eşit ve nitelikli sağlık hizmeti alması gerektiği ilkelerine aykırıdır."

Tuncay, önerilerini şöyle sıraladı:

- Hastanelerin yerinde dönüşümü ile kurumların hafıza ve hatıralarına sahip çıkılması,
- Hastane personelinin bu süreçte doğacak maddi kaybının karşılanması,
- Her hastanenin kendi yapısı ve iç dinamiklerine yönelik çözüm önerilerinin üretilmesi,
- Alınacak kararlarda il sağlık müdürlüğü, tabip odası ve ilgili hastane temsilcileri ile yöneticilerinden oluşturulacak ortak bir koordinasyon kurulunun söz sahibi olması.