Güvenlik soruşturması gerekçesiyle göreve başlatılmayan hekimler salgına karşı görev bekliyor. Hekimler “İşimizi yapmak istiyoruz ama engelleniyoruz” diyor. Kamuda çalışamayan hekimlerin özel hastanelerde çalışabilmek için de 450 gün beklemesi gerekiyor

Salgına rağmen görevlerini yapamıyorlar: Güvenlik soruşturması hekimleri engelliyor

Burcu CANSU

OHAL döneminde yayımlanan 676 sayılı KHK ile getirilen “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması şartı” nedeniyle göreve başlatılmayan hekimlerle ilgili sorun sürüyor. Koronavirüs kapsamında ortaya çıkan hekim açığına karşın göreve başlatılmayan hekimler “İşimizi yapmak istiyoruz ama engelleniyoruz” dedi. Güvenlik soruşturması süren 500 hekimin yanısıra sayısı kesin olarak bilinmeyen çok sayıda hekime soruşturma sonucunun olumsuz olduğuna ilişkin tebligatlar gelmeye devam ediyor. Soruşturması olumsuz sonuçlanan hekimler bir daha kamuda görev yapamayacaklar, özel hastanelerde çalışabilmek için de 450 gün bekleyecekler.

GÖREV İSTİYORUZ

AYM kararına rağmen güvenlik soruşturması süren ve “olumsuz” yanıt aldığı için göreve başlatılmayan iki hekim görev yapmak istediklerini ancak bu koşullarda bile “sakıncalı” görüldükleri için çalıştırılmadıklarını söyledi.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen hekimler BirGün’e şunları anlattı:

450 GÜN DAHA ÇALIŞMA İZNİM YOK:

Eylül 2019’da atamam yapıldı. AYM kararını gerekçe göstererek Sağlık Bakanlığı’na bir dilekçe yazdım ve güvenlik soruşturmasının sonlandırılmasını, görevlendirilmemi talep ettim. Yasal olarak iki ay içinde yanıt verilmesi gerektiği halde üç ay boyunca yanıt gelmediği için Bakanlığa gittim. Dilekçeme neden yanıt verilmediğini sorduğumda, bir dilekçe daha yazmam istendi. Yazdığım dilekçeye ret yanıtı verildi. Geçtiğimiz günlerde de güvenlik soruşturmamın olumsuz sonuçlandığına ilişkin yazı tebliğ edildi. Salgının ciddi bir halk sağlığı sorununa dönüştüğü bu günlerde aktif rol almak istiyorum fakat göreve başlamama izin verilmiyor. Güvenlik soruşturmasının neden olumsuz sonuçlandığına ilişkin herhangi bir bilgi dahi verilmedi. Ayrıca güvenlik soruşturmam olumsuz sonuçlandığı için 450 gün özel sektörde de çalışmama izin verilmiyor. Halk sağlığı için hekimlik yapmak istiyorum ama bu zorlu günlerde bile mesleğimizi yapmamıza izin verilmiyor. Mahkemeye başvuracağım. Asistan hekimler ve intörnler ile hekim açığı kapatılmak istenirken bizlerin görevini yapmasına keyfi bir tutum ile engelleniyor.

MAHKEMEYE BAŞVURDUM:

Temmuz ayında mezun oldum. Eylül ayında atandım. O günden bu yana güvenlik soruşturması sonucunu bekliyorum. Olumlu ya da olumsuz yanıt gelmedi. Güvenlik soruşturmam devam ederken AYM kararını gerekçe göstererek Sağlık Bakanlığı’na dilekçe yazdım. Güvenlik soruşturmasının sonlandırılmasını talep ettim. Dilekçeye iki ay boyunca cevap verilmediği için dava açtım. Açtığım dava devam ediyor. Salgının günden güne yayıldığı bu günlerde hekimlik yapamamak çok moral bozucu oluyor. Bir yandan işsizlik duygusu bir yandan da psikolojik yıpranma yaşıyoruz. Akşam hekimler için alkışlar başladığında ‘ben de görevimi yapıyor olmalıydım’ diyorum. Bu günlerde aktif rol almayı ve halk sağlığı için çalışmayı çok isterdim.