Salihli’nin Hacıbektaşlı Mahallesi’nde yapılmak istenen JES’e karşı direnirken gözaltına alınan 33 yurttaşa açılan davada karar duruşmasında yurttaşlara ceza yağdırıldı. Ceza alanların içinde çocuk da bulunuyor.

Salihli'de JES direnişine ceza!

Aycan KARADAĞ

Manisa’nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı Mahallesi’nde SANKO Enerji tarafından yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santralı’na (JES) karşı direndikleri için gözaltına alınan 33 yurttaşa açılan davanın karar duruşması Salihli 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

33 yurttaştan biri çocuk 14 kişi, toplantı ve gösteri yürüyüşü yasasına muhalefetten ceza aldı. Bu 14 kişi, görevi yaptırmamak için direnmek suçundan ise beraat etti. 4 yurttaş ise toplantı ve gösteri yürüyüşü yasasına muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnmek suçlarından mahkûm edildi.

Ceza alan yurttaşların bir kısmına 6 ay ile 28 ay arasında hapis cezası, bir kısmına 4 bin TL para cezası verildi. Çocuk ise 8 ay hapis cezası aldı. 15 yurttaş da tüm suçlamalardan beraat etti.
Avukat Seçil Ege Değerli, kararı bir üst mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Değerli, “Proje doğaya vereceği zararlar nedeniyle iptal edildi. Bunları o gün dile getiren yurttaşlar şimdi ceza aldı. Bu topraklar bizim… Gözünü para hırsı bürümüş toprağımızı, suyumuzu zehirlemek isteyen JES firmasının değil. Bugün burada yargılanan şirket yetkilileri olmalıydı ama olmadı. Mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

PROJE İPTAL EDİLDİ

Öte yandan proje için verilen ‘çevresel etki değerlendirme(ÇED) gerekli değildir’ kararına karşı Salihli Çevre Derneği öncülüğünde bölge halkı iptal davası açtı. Açılan davada Manisa 2. İdare Mahkemesi kararı iptal etti. Şirket, mahkemenin kararının iptali için Danıştay’a temyiz için başvurdu. Danıştay ise geçtiğimiz yıl şirketin talebini reddederek İdare Mahkemesi’nin iptal kararını kesinleştirdi.

NE OLMUŞTU?

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Hacıbektaşlı mahallesinde 2019 yılında SANKO Enerji tarafından yapılmak istenen JES projesine karşı bölge halkı tepki göstermesi sonrası 33 yurttaşa “toplanma ve gösteri yürüyüşüne muhalefet” ve “kamu görevlilerine direnme” suçlarından dava açıldı.