Mozart’ın kenti Salzburg’da komünistler büyük zafere imza attı. Salzburg eyalet seçimlerinde Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) yüzde 0,4 olan oy oranını yüzde 11,7'ye çıkararak büyük bir başarı elde etti. KPÖ, özellikle konut politikasıyla halkın desteğini kazandı.

Salzburg’da seçimlere komünistler damga vurdu: Başarıyı konut politikası getirdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avusturya'nın Salzburg eyaletinde yapılan parlamento seçimlerine komünistler damga vurdu.

Avusturya Komünist Partisi (KPÖ) yüzde 0,4 olan oy oranını yüzde 11,7'ye çıkararak büyük bir zafer elde etti. KPÖ Plus (Avusturya Komünist Partisi ve Genç Yeşiller) ilk sonuçlara göre Eyalet Meclisi’nde 4 vekil elde etti. Yüzde beş barajını aşacağı tahmin edilen KPÖ-plus’un yüzde 11,7'lik zaferi büyük bir sürpriz oldu.

Sempatik lider Kay-Michael Dankl'ın liderliğinde seçime giren KPÖ, özellikle konut politikasıyla puan topladı ve eyalet çapında bir konut ve sosyal danışmanlık hizmeti sunma sözü verdi.

Kentte yüksek kiralar en büyük sorunlarından biri.

KPÖ'lü Belediye Başkanı Elke Kahr tarafından yönetilen Steiermark'ın başkenti Graz'dan sonra KPÖ şimdi de Salzburg eyalet parlamentosunda (Chiemsee) yer alacak.

LİDERLİK YARIŞI SOSYAL DMEOKRATLARA KAYBETTİRDİ

Bir önceki seçimde yüzde 37,8 oy alan iktidardaki merkez sağcı parti Avusturya Halk Partisi (ÖVP) kan kaybetti. ÖVP’nin öyları yüzde 30,4’e düştü.

Sosyal demokratlar da oy kaybedenlerden. Önceki seçimde yüzde 20 alan Avusturya Sosyal demokrat parti (SPÖ) bu seçimde yüzde 17,9’da kaldı. Bu sonuç, şu anda parti başkanlığı için yarışın devam ettiği partideki güç mücadelesine bağlanıyor.

AŞIRI SAĞCILAR İKİNCİ PARTİ OLDU

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ise bir önceki seçimde aldığı yüzde 18,8’lik oyu yüzde 25,8’e yükseltti ve eyaletteki ikinci parti konumuna geldi. Bununla birlikte Yeşillerin oyu yüzde 9,3’ten yüzde 8,2’ye geriledi.

Salzburg'da şimdi ÖVP, SPÖ ve Yeşiller koalisyonu olacağı varsayılıyor.