“Saman nezlesi tedavi edilmezse astıma kadar gidebilir” uyarısı

Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğhan, saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel alerjik rinitin, takip ve tedavi edilmezse astıma kadar ilerleyebileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Oğhan, alerjik hassasiyeti olanlara polenlerin yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde evlerini havalandırmamalarını tavsiye etti.

Baharın gelmesiyle birlikte alerjik sorunların artması üzerine Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fatih Oğhan, alerjik rinite karşı neler yapılabileceğini anlattı.

Alerjik rinitin, günümüzde hızla arttığını ve ülkelerin sağlık bütçesine büyük yük getiren kronik bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Oğhan “Tek başına alerjik rinit olarak kalsa ve sadece mevsim geçişlerinde olsa bu kadar karamsar bir söylemde bulunmayacağız. Ama alerjik rinit ‘“tek havayolu, tek hastalık” olarak bilinen burundan başlayıp akciğerlerdeki bronşlara kadar alerjik reaksiyon yapan bir hastalıktır ve insanları hayat boyu ilaca mahkum edebilir. Çünkü alerjik rinit sadece burunda semptom gösteren bir hastalık olarak kalmayıp, bronş hassasiyeti ve astım hastalığını da tetikleyebilir” diye konuştu.